Acordul convenit cu autorităţile moldoveneşti urmează a fi prezentat spre aprobare conducerii FMI şi Consiliului de Directori Executivi al FMI, care ar putea examina solicitarea privind programul cu R. Moldova în ianuarie 2010.
În afară de aceasta, Moldova poate utiliza imediat alocarea de DST din partea FMI (echivalentul a circa 186 milioane de dolari SUA) pentru a acoperi necesităţile imediate de finanţare a bugetului.
Despre aceasta a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă desfășurată, miercuri, 28 octombrie premierul Vladimir Filat, că această sumă îi va permite să finanţeze activităţile statului până la finele anului 2009. “Urmează să adoptăm proiectul de lege, iar ulterior, Parlamentul va aproba această lege care va oferi posibilitatea transferului sumei de la BNM a Ministerul Finanţelor”, a menţionat Filat.
Premierul a menţionat că în 2010 vor fi acordate 295 mil. dolari SUA pentru acoperirea deficitului bugetar şi 295 mil. dolari SUA pentru susţinerea nivelului rezervelor valutare ale ţării. Primul împrumut va fi acordat pentru o perioadă de 10 ani, perioadă de graţie de 5 ani şi la o rată a dobânzi de 0,2%. Al doilea împrumut va fi acordat pe o perioadă de 5 ani, perioada de graţie 3 ani şi o dobândă de 1,3%.
Noul program va urma programul pe trei ani susţinut prin Mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF), care a fost aprobat de către Consiliul de Directori Executivi al FMI în luna mai a anului 2006 şi a expirat în luna mai a anului 2009.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE