Avocatul Poporului, Ceslav Panico, se arată îngrijorat de noul mecanism care a fost aplicat pentru sistarea temporară a activității posturilor media Canal 5 și Maestro FM. Ombudsmanul consideră că lucrurile ar putea fi interpretate drept lezare a drepturilor la libera exprimare.

Decizia de suspendare temporară a activității celor două canale media a fost luată de Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. Mecanismul aplicat este reglementat de o prevedere legislativă aprobată în 2021 care se referă la „mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului”.

Avocatul poporului susține că decizia luată de Consiliu ar putea reprezenta o ingerință în exercitarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare prin conexiune cu dreptul la proprietate garantate Constituția R. Moldova de Convenția europeană cu privire la drepturile omului și libertățile fundamentale.

Mai mult, Ombudsmanul atrage atenția că mecanismele juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale posturilor TV și de radio în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale.

Totodată, Ceslav Panico îndeamnă la mai multă transparență din partea Consiliului și propune ca autoritățile publice să organizeze consultări cu participarea tuturor persoanelor interesate din societatea civilă în care să se dezbată mecanismul juridic prevăzut de Legea 174 din 2021 și eventual, să fie revizuite prevederile legale în vederea asigurării conformității acestora cu standardele naționale și internaționale în domeniul drepturilor omului pentru viitor.

La 21 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiei SRL „Media Content Distribution” (Canal 5, Maestro FM). Decizia a fost luată ca și măsură preventivă, în urma constatării unor bănuieli privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului.

Ulterior, ONG-urile din mass-media și-au exprimat îngrijorarea pentru „lipsa standardelor de calitate a legii ce permite suspendarea temporară sau definitivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale”. ONG-urile solicită, la fel, ca autoritățile să revizuiască acest proiect de lege.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE