Autorităţile de la Chişinău eu emis o declaraţie prin care cheamă reprezentanţii altor state, să se abţină de la manifestările de la Tiraspol, prilejuite marcării celor 20 de ani de la separarea regiunii de est de R.Moldova, preconizate pentru 2 septembrie.

Guvernul Republicii Moldova dezaprobă marcarea cu fast a celor 20 de ani de la autoproclamarea regimului neconstituţional în raioanele de est ale ţării. Considerăm neavenite şi orice gesturi, care ar încuraja ideea mişcărilor separatiste, create în pragul destrămării URSS. Atunci fosta oligarhie sovietică a organizat în regiunile, unde existau premise, acţiuni de nesupunere faţă de autorităţile republicilor-membre, pentru a împiedica obţinerea independenţei acestora”, se arată în declaraţia executivului.
de asemenea, autorităţile de la Chişinău, susţin că au avansat în elaborarea soluţiilor la un şir de probleme vechi, ce afectează populaţia şi agenţii economici, precum simplificarea mecanismelor şi căilor de import-export; restabilirea deplină a circulaţiei pe căile ferate; reconectarea reţelelor de telefonie fixă de pe cele două maluri ale Nistrului; asigurarea cu izotopi radioactivi a secţiei de oncologie din Tiraspol şi altele.
În acelaşi timp, executivul moldovean aşteaptă răspunsuri constructive la întrebările legate de restabilirea condiţiilor normale de funcţionare a şcolilor cu predare în grafia latină, asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor, şi altele. Aceste eforturi pot avea succes cu condiţia că părţile se vor implica efectiv, partenerii externi ne vor sprijini la modul real, iar nivelul de încredere reciprocă va creşte.
În final, în declaraţie se atenţionează că proslăvirea unei tentative de divizare, cu demonstraţii militare, este în contradicţie ceforturile constructive, pe care mizează societatea moldovenească şi comunitatea internaţională.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE