Cele mai grave atentate teroriste din Bagdad din acest an, petrecute duminică 25 octombrie, s-au soldat cu 136 de morţi şi peste 600 de răniţi.
Prima bombă a explodat în faţa ministerului de justiţie din Bagdad. Al doilea explozibil a detonat la scurt timp după aceea în faţa sediului guvernatorului oraşului. Forţele de securitate irakiene, surprinse de atac, au deschis focul în direcţia de unde se părea că au fost coordonate cele două atentate de terorişti necunoscuţi. Fără rezultate concrete.
Organizatorii atentatului de duminică de la Bagdad au rămas până în prezent în umbră, dar obiectivele vizate şi ziua atentatului au fost alese cu un scop bine definit. Cele două bombe au detonat în faţa unor clădiri considerate a fi simbolurile unui stat care nu este capabil să se apere nici în centrul capitalei şi asta cu doar puţin înaintea unei decizii politice importante.
Deputatul irakian, Mahmud Othman, vede în atentatele din Bagdad două mesaje clare transmise de terorişti, atât pe plan extern cât şi pe plan intern: "Primul mesaj a fost transmis Conferinţei posibililor investitori pentru Irak care a avut loc la Washington: să rămână unde sunt - ţara nu este sigură. Al doilea mesaj s-a îndreptat către Consiliul Naţional de Securitate, care intenţiona să rezolve duminică, 25 octombrie, problemele legate de viitoarele alegeri din Irak."
La 16 ianuarie, irakienii urmează să voteze un nou parlament. Însă organizarea alegerilor este periclitată, din cauza lipsei unei legislaţii în acest sens. Negocierile se axează mai ales pe întrebarea dacă partidele politice trebuie să publice listele candidaţilor pentru parlamentul din Bagdad sau nu. Guvernul premierului Nuri al-Maliki pledează pentru o publicare a listelor electorale, partidele şiite se pronunţă împotrivă. La discuţiile de duminică urma a se lua o decizie în această privinţă, însă atentatele au anulat rundele de negocieri.
Pentru Statele Unite, evenimentele de la Bagdad reprezintă o problemă. Planul preşedintelui Barack Obama de a retrage trupele americane din Irak până la sfârşitul anului 2011 poate fi periclitat dacă alegerile parlamentare nu au loc la data stabilită. Atentate înaintea alegerilor ar demonstra că executivul de la Bagdad nu este capabil să asigure securitatea în ţară.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE