Curtea Constituţională (CC) a pus capăt marţi, 27 octombrie, acuzaţiilor comuniştilor privind ilegalitatea desemnării lui Mihai Ghimpu în calitate de preşedinte interimar al ţării, printr-o decizie a sa în care arată că interimatul funcţiei de preşedinte survine imediat ce se constată vacanţa funcţiei.
Curtea a examinat marţi o contestaţie a fracţiunii comuniste, în care aceasta a cerut interpretarea mai multor articole din Constituţie. În speţă, PCRM a solicitat Curţii să se expună dacă avizele sale prin care constată circumstanţele ce justifică interimatul sunt consultative sau obligatorii, dar şi asupra faptului când survine interimatul – până la avizul Curţii, sau abia după avizul Curţii Constituţionale.
Comuniştii au depus această sesizare, contestând legalitatea numirii lui Mihai Ghimpu în calitate de preşedinte interimar al ţării, în aceeaşi zi în care Vladimir Voronin şi-a anunţat demisia. Potrivit PCRM, era necesar ca CC să constată mai întâi interimatul funcţiei.
Prin decizia sa de azi, Curtea a interpretat că interimatul funcţiei de preşedinte survine în momentul în care este constatată vacanţa funcţiei, iar avizele sale sunt consultative, de unde reiese că Ghimpu a fost desemnat legal în funcţie de şef interimar al statului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE