Autorităţile transnistrene în frunte cu liderul regiunii moldovene separatiste Transnistria, Igor Smirnov, au finalizat modificările privind schimbarea Constituţiei, care va extinde prerogativele preşedintelui. „Tiraspolul continuă procesul de armonizare a Constituţiei transnistrene cu legea fundamentală a Rusiei, iar adoptarea noii Constituţii va reprezenta un semnal pentru Rusia că Transnistria este dispusă să intre în componenţa ei în calitate de regiune”, a explicat I. Smirnov pentru publicaţia rusă.
Recent, (n.r.- 24 octombrie) proiectul noii Constituții a fost transmis Sovetului Suprem (parlament) care trebuie să se pronunțe privind data organizării referendumul-ui la 24 ianuarie 2010. Proiectul legii este pe site-ul oficial al regiunii transnistrene, precum și textul Constituției Federației Ruse.
Majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene s-au exprimat la referendumul din 17 septembrie 2006 pentru independenţa Transnistriei şi aderarea ei ulterioară la Rusia.
În noua constituţie transnistreană au fost introduse modificări în special instituirea parlamentului bicameral, format din Consiliului Legislativ şi Consiliului Reprezentanţilor, membrii cărora vor fi numiți de către preşedinte. Mai mult, şeful statului va avea dreptul să dizolve legislativul.
O altă inovaţie este crearea postului de prim-ministru, numit de către preşedinte şi desfiinţarea postului de vice-președinte. Autoritățile transnistrene au fost atât de nerăbdătoare ca legea lor supremă să fie similară celei din Rusia, că au împrumutat practic textul depunerii jurământului prezidenţial, înlocuind doar denumirea statului. Însă au ignorat normele sistemului de reprezentare proporțională pe liste de partid. “Sunt împotriva existenței partidelor, trebuie de votat pentru o anumită persoană. Sistemul actual funcţionează. Nu văd temei pentru a-l schimba“- a declarat în acest sens, Igor Smirnov.
Noul proiect de constituţie din Transnistria nu se referă la câte mandate consecutive poate avea una şi aceeaşi persoană la funcția de președinte, doar la durata lor (de 5 ani).
Amintim că discuţiile privind modificarea Constituţiei transnistrene au început după ce 16 deputaţi din formaţiunea majoritară Obnovlenie (Reînnoirea) au propus unele amendamente constituţionale. Modificările însă l-au nemulţumit pe Smirnov, care a cerut amânarea adoptării acestor modificări, pentru examinarea lor în prealabil de Comisia pentru armonizarea legislaţiei Transnistriei la cea a Federaţiei Ruse. Drept rezultat, la începutul lunii iulie, şeful Legislativului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk a demisionat din funcţie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE