Cea de-a 6 distincție, Premiul Absolut, pentru filmul artistic „Arrivederci" semnat de regizorul Valeriu Jereghi a fost obținută la Festivalul Internaţional de Film din Salerno, Italia, în secţiunea de mediametraje (filme cu durată de până la o oră).
„Pentru interpretare, cu stil şi eleganţă demnă tradiţiei neorealismului italian, a unei tragedii interioare a doi copii ce se confruntă cu realitatea dură a vieţii”, anunţă inscripţia pe trofeul Festivalului de Film din Salerno oferit lui Valeriu Jereghi, producător, regizor şi operator al peliculei.
În filmul „Arrivederci” nu participă frumoasele femei moldovence, sau bărbaţi temperamentali italieni, – doar doi copii. Copii care nu cunosc Constituţia ţării lor, însă ştiu bine că au dreptul la viaţă. Şi pentru aceasta îi mulţumim din partea Italiei şi a Festivalului Internaţional de Film din Salerno”, a declarat la înmânarea premiului preşedintele Festivalului, Mario De Cesare.
În acelaşi context, producătorul Francesco Gagliardi, care a procurat anterior drepturile de distribuţie în Italia a filmului “Arrivederci", a fost distins cu Premiul pentru „tratare, în calitate de producător şi distribuitor de filme, a unor probleme de importanţă socială majoră”.
Pelicula a fost înaintată la concurs de către „Francesco Gagliardi Productions” şi a fost selectată alături de alte 160 producţii dintr-un număr total de 600 propuse la Festival.
Festivalul Internaţional de Film din Salerno, Italia, desfăşurat pentru a 63-a oară, între 23 şi 28 noiembrie 2009, este unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din Italia, înfiinţat în 1943 pentru a dezvolta cultura şi relaţiile umane prin intermediul cinematografiei - unui mijloc de comunicare contemporan.
Amintim că filmul „Arrivederci”, a mai obținut premii precum: Grand Prix al Teleforumului Euroasiatic de la Moscova, trei premii ale Festivalului Internaţional din Berdeansk, inclusiv pentru cea mai bună regie şi imagine, două premii Erasmus Euromedia oferite de către Societatea Europeană pentru Educaţie şi Comunicare şi sigiliul de aprobare al acesteia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE