La cele 46 de companii, care au în prezent dreptul de export în Rusia a produselor vinicole, se vor adăuga încă 45. Despre aceasta a declarat sâmbătă, 28 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc.
Ministrul a relatat despre rezultatele negocierilor purtate în zilele de 26 şi 27 noiembrie la Moscova. Valeriu Cosarciuc a menţionat că vineri, 27 noiembrie a avut o întrevedere cu şeful Serviciului federal pentru supravegherea în domeniul apărării drepturilor consumatorilor din Rusia “Rospotrebnadzor” Ghennadi Onişcenko.
În cadrul negocierilor s-a convenit, de asemenea, asupra deschiderii a 6 terminale suplimentare pentru exportul produselor vinicole moldoveneşti. Primele două terminale vamale vor fi deschise la Breansk şi la Sankt-Peterburg.
Potrivit lui Cosarciuc, ca urmare a deschiderii pieţei ruse, volumul vânzărilor produselor vinicole pe piaţa rusă s-ar putea dubla de la 3 mil. dolari SUA până la 6-8 mil. dolari SUA pe lună.
Totodată, s-a ajuns la înţelegerea ca certificatele igienice de verificare a produselor din vinificaţie să fie recunoscute de către "Rospotrebnadzor".
Până în prezent de dreptul la export în Rusia au beneficiat 46 de întreprinderi vinicole din Moldova, iar exportul era efectuat prin intermediul ghişeului unic - Orehovo-Zuievo, regiunea Moscova.
Valeriu Cosarciuc a declarat că această schemă a fost folosită de autorităţile comuniste pentru a controla fluxurile financiare de la exportul producţiei vinicole.
Amintim că Rusia a introdus interdicţia la livrarea vinurilor moldoveneşti în martie 2006, motivând prin faptul că în produsele vinicole au fost depistate metale grele şi pesticide. Până la introducerea embargoului, producţia vinicolă era livrată în Rusia de către 130 de companii moldoveneşti. În 2006 exportul vinurilor din Moldova în Rusia a scăzut de 5,5 ori faţă de 2005.
Livrarea vinurilor moldoveneşti spre Rusia a fost reluată în 2007. Potrivit unor date, în prezent cota vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă constituie 10-15% faţă de 60-70% până la introducerea embargoului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE