Preşedintele României Traian Băsescu l-a primit, miercuri, 21 iulie, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare.
Diplomatul moldovean a venit însoţit de trei consilieri, precum şi de o fetiţă, îmbrăcată în costum popular, pe care a prezentat-o ca fiind "viitorul european al Republicii Moldova", potrivit Agerpres.
Băsescu l-a informat pe Reniţă, asupra modalităţilor concrete prin care România va sprijini autorităţile Republicii Moldova pentru depăşirea efectelor calamităţilor naturale provocate de inundaţii, a informat Administraţia Prezidenţială.
"Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din România s-au deplasat deja în zonele calamitate şi alături de colegii din Republica Moldova vor contribui la înlăturarea efectelor calamităţilor naturale. De asemenea, România va pune la dispoziţia cetăţenilor din R. Moldova care au fost afectaţi de inundaţii materiale de construcţii pentru refacerea locuinţelor", se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.
Ambasadorul a apreciat că prin expertiza pe care România o pune la dispoziţia Republicii Moldova, ţara sa va putea să-şi consolideze parcursul european. Preşedintele Traian Băsescu a reafirmat sprijinul de care se bucură Republica Moldova din partea României în acest sens.
Pe 21 iunie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat decretul de numire a lui Iurie Reniţă în calitate de ambasador al ţării sale la Bucureşti.
Iurie Reniţă are 52 de ani, este de profesie jurnalist şi absolvent al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A activat mai mulţi ani în Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău, inclusiv în funcţia de consilier al ministrului. De asemenea, a fost reprezentant al Misiunii OSCE în Croaţia, activând ulterior în cadrul companiei British American Tobacco - Moldova.
Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 30 martie 2010.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE