Parlamentul de la Tbilisi a decis miercuri seara, printr-o rezoluţie, ca ziua de 25 februarie să fie marcată în Georgia ca Zi a ocupaţiei sovietice, iar ziua de 23 august ca Zi de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, informează newsru.com.

“Era necesar ca aceste zile să poarte denumiri corespunzătoare. Sper ca astfel de probleme pe care regimul totalitar le-a adus ţării noastre să nu se mai repete”, a declarat şeful Comisiei parlamentare pentru politică externă, Akaki Minaşvili, în urma deciziei luate de parlamentarii georgieni în cadrul unei reuniuni speciale.
 
Conform rezoluţiei adoptate, în fiecare zi de 25 februarie guvernul de la Tbilisi va lua măsurile necesare pentru comemorarea victimelor ocupaţiei sovietice din 25 februarie 1921. În această zi, toate instituţiile statului vor arbora drapelul Georgiei în bernă şi se va ţine un moment de reculegere.
 
Parlamentarii georgieni au dorit totodată ca, prin marcarea zilei de 23 august, să se alăture deciziei Parlamentului European şi a Adunării Parlamentare a OSCE /Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa/ ca această zi să fie una a comemorării victimelor regimurilor totalitare. În rezoluţia adoptată se subliniază că Georgia, ca multe alte popoare, "a suferit de pe urma regimului totalitar sovietic".
 
De asemenea, deputaţii au stabilit ca structurile corespunzătoare să informeze mai bine societatea despre istoria totalitarismului, în special despre “semnarea la 23 august 1939 de către regimurile totalitare criminale - Uniunea Sovietică şi Germania nazistă - a pactului Molotov-Ribbentrop”.
 
Menţionăm că, la 24 iunie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a decretat ziua de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist şi a cerut Rusiei să-şi retragă urgent trupele de pe teritoriul Moldovei. Decretul, care a generat mai multe polemici, a fost declarat la 12 iulie neconstituţional de către Curtea Constituţională de la Chişinău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE