Fostul ministru al justiției Alexandru Tănase  spune că ceea ce s-a întâmplat la Adunarea Generală a Judecătorilor este o consecință a acțiunilor din ultimii ani din justiție, iar când actuala guvernare a anunțat startul reformei judiciare a fost clar că nu există o strategie în acest sens și multe din acțiuni au fost haotice și sporadice.

„De la bun început, când actuala guvernare a anunțat startul reformei judiciare a fost clar că nu există o strategie în acest sens, iar multe din acțiuni au fost haotice și sporadice. A fost o decizie foarte neinspirată de a menține interimatul absolut în toate pozițiile în justiție, procurorul general, șefia la CSJ, Curțile de Apel, instanțele de judecată, CSM unde situația a fost ținută suspendată câțiva ani și este absolut firesc ca în final să avem ceea ce am avut la Adunarea Generală a Judecătorilor. Păcat că cei care și-au asumat aceste reforme au subestimat aceste riscuri”, a declarat Tănase la Moldova 1

El mai spune că puterea judecătorească a fost pusă în fața unei decizii de a  numi și nu alege  candidații pentru CSM, iar asta a generat o nemulțumire din partea corpului de judecători.

„ Conflictul este simplu. Legea oferă magistraților posibilitatea să-și aleagă reprezentanții săi în CSM, iar autoritățile au modificat legislația astfel încât pe masa celor 330 de judecători au fost puse cinci candidaturi pe care patru din ele trebuiau să le voteze, adică nici nu se punea problema de a alege și în mod clar lucru acesta a deranjat și a generat o anumită nemulțumire. Este o consecință a tot ce s-a întâmplat în ultimii ani în justiție, când au avut loc modificări conjuncturale de legislație, concursuri trucate, discuții despre meritocrație dar care, în spate, ascundeau foarte multe interese clientelare. Chiar în ziua când a avut loc AGJ s-a publicat modificările la lege, foarte suspecte, care modificau regulile de joc pe parcursul jocului, ceea ce este inadmisibil” a spus Tănase.

Fostul ministru al Justiției  consideră că puterea nu a înțeles că este imposibil să construiești un stat de drept prin metode abuzive.

„Atât puterea cât și justiția s-au pomenit într-o situație complicată, unde nu există o dezlegare simplă, iar încercarea de a forța nota din ambele părți vor acutiza și mai tare problemele”.

„ Noi nu avem la ora actuală o Curte Supremă de Justiție funcțională, ceea ce înseamnă că recursurile nu pot fi judecate, o parte din judecîtori din instanțele de fond și cei din apel au demisionat și există funcții vacante, ori termenul de judecare a cauzelor sunt de trei, patru, cinci luni mai mari decât anterior. Nu am văzut în nici un stat când prin asfel de „șiretlicuri” s-a reușit o reformă durabilă, da, s-a reușit preluarea sub control a judecătorilor ca mai apoi să poți obține soluții favorabile, asta este posibil, da, într-adevăr, preluarea justiției prin astfel de metode este posibilă, dar reformarea ei astfel în cât justiția să facă dreptate prin metode de acest gen, nu există”, a concluzionat Alexandru Tănase.

Șeful Statului Maia Sandu a declarat că „avem o situație excepțională în justiție, după decizia Adunării Generale a Judecătorilor, care a amânat și într-un fel a blocat crearea Consiliului Superior al Magistraturii”, iar din acest considerent Președintele a convocat pentru luni ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Și ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat după AGJ că „se impune întreprinderea unor soluții dure și, de această dată, chiar nu pot fi invocate acuzații de imixtiune”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE