Camera preliminară a II-a a Curții Penale Internaționale (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin în legătură cu situația din Ucraina. Acest lucru se precizează în comunicatul de presă al CPI.

Potrivit serviciului de presă al instanței, la 17 martie 2023, Camera preliminară a II-a a emis mandate de arestare a lui Putin și a Mariei Alekseevna Lvova-Belova, reprezentantul autorizat al președintelui Federației Ruse pentru copii.

Putin și Lvova-Belova sunt suspectați de săvârșirea unei crime de război de deportare și transfer ilegal de copii din regiunile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, ceea ce se întâmplă din cel puțin 24 februarie 2022.

„Camera preliminară a II-a, în baza propunerilor Parchetului din 22 februarie 2023, a statuat că există suficiente temeiuri pentru a crede că fiecare suspect este responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației și transfer ilegal a populației din regiunile ocupate ale Ucrainei până în Federația Rusă, ceea ce a cauzat pagube copiilor ucraineni”, se arată în mesaj.

Camera notează că consideră mandatele de arestare secrete „pentru protecția victimelor și a martorilor și în scopul asigurării unei anchete”.

„Cu toate acestea, având în vedere că comportamentul în cauză în această situație este susceptibil să continue și că conștientizarea publicului cu privire la mandate poate contribui la prevenirea unor noi infracțiuni, Camera consideră că este în interesul justiției să autorizeze Grefa să facă publică existența mandatele , numele suspecților, infracțiunile pentru care au fost emise mandate și sancțiunile impuse de Cameră”, a anunțat Piotr Hofmansky, președintele interimar al CPI.

Mandatele de arestare menționate mai sus au fost emise în baza cererilor depuse de parchet la 22 februarie 2023.

Cu o zi înainte, a fost raportat că Curtea Penală Internațională  se pregătește să deschidă două dosare de  crime de război rusești în Ucraina: în legătură cu răpirea copiilor ucraineni și atacurile deliberate ale Rusiei împotriva infrastructurii civile a Ucrainei.

Aceste cazuri vor reprezenta primele acuzații internaționale de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE