Deputatul Parlamentului de Legislatura a X-a Alex”Ceea ce se întâmplă acum este o presiune concretă din partea unor companii petroliere și a unor experți care susțin acțiunile acestea. Îmi pare rău că companiile petroliere, dorind să aibă o piață echitabilă și o concurență corectă, acum întreprind așa măsuri cum s-a întâmplat astăzi.”, a afirmat politicanul.
Alexandru Oleinic consideră că plafonarea nu este cea mai bună situație pentru o piață a produselor petroliere, însă metoda poate fi folisită ca un mecanism intermediar până la stabilirea unei piețe libere.
”Agitația care este astăzi în jurul la consumul de carburanți este nejustificată. Și nu este corect din partea celor care au folosit la maxim consumatorii”, a menționat el.
Oleinic este de părere că companiile petroliere trebuie să-și analizeze cheltuielile.
”Prin marja de cheltuieli trebuie să facă o concurență echitabilă, loială și transparentă, pentru ca consumatorii să aibă parte de un consum fără probleme. În mare parte, consumatorii sunt fermierii și sectorul agrar. Este o situație ieșită din comun dacă companiile petroliere pot să-și permită să creeze un deficit. Deficitul este nejustificat”, a spus politicianul.”Ceea ce se întâmplă acum este o presiune concretă din partea unor companii petroliere și a unor experți care susțin acțiunile acestea. Îmi pare rău că companiile petroliere, dorind să aibă o piață echitabilă și o concurență corectă, acum întreprind așa măsuri cum s-a întâmplat astăzi.”, a afirmat politicanul.
Alexandru Oleinic consideră că plafonarea nu este cea mai bună situație pentru o piață a produselor petroliere, însă metoda poate fi folisită ca un mecanism intermediar până la stabilirea unei piețe libere.
”Agitația care este astăzi în jurul la consumul de carburanți este nejustificată. Și nu este corect din partea celor care au folosit la maxim consumatorii”, a menționat el.
Oleinic este de părere că companiile petroliere trebuie să-și analizeze cheltuielile.
”Prin marja de cheltuieli trebuie să facă o concurență echitabilă, loială și transparentă, pentru ca consumatorii să aibă parte de un consum fără probleme. În mare parte, consumatorii sunt fermierii și sectorul agrar. Este o situație ieșită din comun dacă companiile petroliere pot să-și permită să creeze un deficit. Deficitul este nejustificat”, a spus politicianul.
Argumentele deputatului Oleinic au fost fundamentate de către Constantin Tampiza, ex-ministru al economiei, un bun cunoscător a situaţiei de pe piaţa produselor petorliere.
Poziţia deputatului Oleinic este fundamentată de ex-ministrul economiei Constantin Tampiza.
Fostul ministru al Economiei, ex-directorul general al Lukoil-România Constantin Tampiza, a calificat drept șantaj decizia unor petroliști din țara noastră de a vinde cantități limitate de combustibil. Potrivit lui, cei care nu vor să-și presteze serviciile în deplină măsură trebuie să plece.
”O să îi eliminăm de pe piață, altă cale nu e”, a spus ex-directorul general al Lukoil-România.
Constantin Tampiza consideră că în țara noastră sunt de două ori mai multe stații de alimentare cu carburanți decât ar fi necesar.
”În Moldova, practic avem 713 stații. Trebuie să avem o rețea normală. După toate calculele de mașini și consumatori, trebuie să fie circa 280 de stații. Nu mai mult. Și atunci nu marginea va determina venitul, dar cantitatea vândută în stație. Republica Moldova trebuie să intre în cartea recordurilor Guinness pentru numărul de stații de alimentare”, a menționat Tampiza.
Fostul ministru afirmă că, în cazul în care în țara noastră va avea loc o blocadă de combustibil, va fi vorba despre o diversiune economică, iar petroliștii vor trebui să poarte răspundere de situația creată.
”Au primit acces pe piața de consum… Șantajul nu va merge”, a afirmat fostul ministru al Economiei.
Potrivit lui Constantin Tampiza, petroliștii din Moldova majorează nejustificat prețurile carburanților.
Totodată, fostul ministru consideră că și explozia de la Petromidia ar putea fi o cauză a fenomenului produs pe piața de combustibil din țara noastră.
”Tot ce este legat de explozia la instalația de hidrofinare a motorinei afectează desigur. La Petromidia se prelucrează acum circa 5-5,5 milioane tone, dintre care circa 1 milion 400 de tone de motorină”, a subliniat Tampiza.
Constantin Tampiza este de părerea că șoferii nu trebuie să se alarmeze pe acest subiect. Potrivit lui, în țară avem o diversitate de rețele de alimentare, astfel că cei care se confruntă cu o plafoane la vânzarea combustibilului pot face plinul la o altă rețea.
Cu o reacție la acest subiect a venit și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Instituția sugerează că legea care prevede plafonarea prețurilor la carburanți a fost adoptată de Parlament în pripă, fără toate expertizele necesare.
„Autorul legii a elaborat proiectul fără a recurge la expertiza Agenției și fără a ține cont de propunerile ANRE transmise Parlamentului din proprie inițiativă. (…) Agenția a fost pusă în situația să execute într-un termen extrem de restrâns prevederile acesteia, care conțineau grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual”, menționează Agenția.