Procuratura Anticorupție a venit cu detalii privind procesul de judecată în cadrul dosarului penal pe numele fostului deputat Constantin Țuțu, care este acuzat de escrocherie și trafic de influență. Potrivit cauzei penale, în perioada septembrie-octombrie 2017, ar fi pretins și primit de la o persoană 20 000 euro pentru a influența procurori și judecători la adoptarea unor soluții favorabile unui învinuit.De asemenea, Țuțu a fost acuzat că, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019, a cheltuit sume mai mari decât veniturile sale și că a introdus date false și incomplete în declarațiile de avere pentru anii 2017 și 2018.

Pe 8 decembrie 2021, la solicitarea părții apărării, instanța de judecată a decis conexarea cauzelor penale într-o singură procedură.

Totodată, prin încheierea instanței de judecată din 15 februarie 2022, după solicitarea părții apărării de încetare a procesului penal în privința ex-deputatului pe două capete de acuzare privind falsul în declarații, a fost disjunsă cauza penală în privința acestuia pe capetele de învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații și transmisă pentru repartizare și examinare altui judecător.

Procuratura Anticorupție, considerând că aceste acțiuni din partea instanței de judecată conturează o îndoială rezonabilă de imparțialitate la examinarea cauzei, a înaintat cerere de recuzare a judecătorului care a dispus soluția, în vederea transmiterii cauzei penale pe care și-a reținut-o în procedură unui alt judecător, cerere care a fost respinsă.

După transmiterea cauzei disjunse unui alt judecător pentru examinarea acesteia, din 3 martie 2022, data numirii primei ședințe de judecată până în prezent, au avut loc 12 ședințe de judecată. Toate ședințele de judecată aflându-se la faza ședinței preliminare. Din numărul total al ședințelor de judecată, 4 ședințe au fost amânate pe motivul neprezentării inculpatului și/sau apărătorilor acestuia și în 4 ședințe de către partea apărării au fost înaintate diverse cereri. La ultima ședință de judecată, care a avut loc la 23 ianuarie 2023, partea apărării din nou a înaintat o cerere, prin care au solicitat transmiterea prezentei cauze penale pentru conexare la cauza penală din care anterior a fost disjunsă. Procuratura Anticorupție apreciază aceste acțiuni din partea apărării ca o încercare de a tergiversa examinarea cauzei penale.

La moment, în privința lui Țuțu este aplicată măsura procesuală de constrîngere, obligarea de a se prezenta în instanța de judecată, și măsura asiguratorie, sechestrul asupra bunului imobil și a mijloacelor bănești în limita sumei de 800 000 lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE