20 de țări au anunțat că vor trimite un nou „ajutor de securitate” Ucrainei, sub formă de armament și muniție, a spus secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de Contact pentru Ucraina, potrivit CNN.

Danemarca va furniza Ucrainei un lansator Harpoon și rachete pentru a „ajuta Ucraina să-și apere coasta”. De asemenea, Cehia a fost de acord să trimită „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a spus Austin într-o conferință de presă.

În total, 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în materie de securitate”, a spus Austin. El a precizat că este vorba despre „donarea de muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate”.

„Alții au venit cu noi angajamente pentru antrenarea forțelor armate ale Ucrainei și susținerea sistemelor sale militare”, a adăugat Austin.

47 de țări au participat la cea de-a doua întâlnire a Gupului de Contact, a spus șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley.

Austin va găzdui cea de-a treia întâlnire a Grupului de Contact pentru Ucraina la Bruxelles pe 15 iunie, când se va desfășura și reuniunea miniștrior Apărării din statele NATO.

„Nu va fi un eveniment al NATO, dar vrem să menținem ritmul acestor întâlniri și am vrut să mă folosesc de vizita în Europa pentru a ne asigura că facem acest lucru”, a spus Austin.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE