Republica Modova va putea beneficia de două miliarde lei pe care îi va folosi pentru achitarea salariilor, a pensiilor şi a datoriilor externe.
În acest sens, deputaţii democraţi au votat, vineri, 30 octombrie, un proiect de lege privind finanţarea deficitului bugetar. Banii acordaţi de FMI în scopul depăşirii crizei financiare, nu vor fi rambursaţi, ci vor fi folosiţi cu o dobândă în valoare de 0,25% anual.
“Aceşti bani sunt nu sunt împrumut sau credit şi suma va fi la dispoziţia ţării atâta timp cât ţara va avea nevoie de aceşti bani”, a explicat ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă.
Proiectul a fost criticat de fracţiunea comunistă. Deputaţii comunişti au refuzat să voteze proiectul şi au acuzat democraţii că ar fi tăinuit existenţa acestor bani.
“Până la sfârşitul anului 2009 vom avea un deficit bugetar de 8,5 mlrd lei şi o datorie externă de peste 4 mlrd lei. Comuniştii ne-au lăsat ţara fără salarii şi pensii din octombrie până în decembrie şi cu toate acestea consideră că este normal să nu voteze pentru folosirea acestor bani”, a declarat de la tribună Veaceslav Ioniţă, şeful Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe.
Totodată, premierul Vlad Filat a explicat că “existenţa banilor a fost anunţată abia acum pentru că abia săptămâna aceasta a fost semnat acordul cu FMI, ceea ce a oferit posibilitatea utilizării acestor bani”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE