Salariile magistraţilor Curţii Supreme de Justiţie  ar fi cele mai mici din Europa, prin urmare, ele urmează să fie majorate. Acest lucru se va întâmpla abia după ce judecătorii vor trece evaluarea la care urmează să fie supuşi, spune  noul ministru al Justiţiei, Veronica Mihailov - Moraru. Unul din argumentele de ce ar trebui să crească salariile judecătorilor de la instanța superioară este și o hotărâre recentă a Curții Constituționale care sugerează că salariile din justiție ar trebui corelate cu inflația. Intenția de a majora slariilor survine după ce ministrul Veronica Mihailov-Moraru,  a avut o întrevedere  cu actuala componență a CSM-ului, în contextul reformei justiției și evaluării extraordinare a judecătorilor, dar și a demisiilor mai multor judecători.

„Responsabilitatea în îmbunătățirea imaginii și încrederii în sistemul judecătoresc stă pe umerii fiecărui judecător, inclusiv de a participa la reforma justiției, la acest exercițiu de evaluare necesar de verificare și de încurajare a judecătorilor onești și profesioniști, de a alege un nou CSM și de a asigura o justiție echitabilă pentru fiecare cetățean”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Într-un comunicat al MJ, se menționează că discuțiile au fost centrate asupra proiectelor de legi privind reforma Curții Supreme de Justiție, dar și a situației create în contextul demisiilor anunțate și necesitatea de a întreprinde măsuri conjugate pentru asigurarea funcționalității instanțelor.

Pe de altă parte fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plângău spune că  sistemul judecătoresc se află la marginea unui colaps din cauza lipsei banale de viziuni, iar dorința puterii de a le mări salariile judecătorilor nu este decât o încercare de a-i corupe prin promisiunea de a le mări salariile pe modelul celor de la Curtea Constituțională, doar pentru a-i menține în sistem și a-i loializa pe unii.

„După ce au aplicat duble standarde în raport cu judecătorii promovând persoane compromise, iar alții au fost înlăturați că nu au declarat 300 euro, fie nu au depus declarația de avere în timp ce se afla în concediu de maternitate, noua viziune a clasei politice este de a încerca să-i corupă prin promisiunea de a le mări salariile pe modelul celor de la Curtea Constituțională, doar pentru a-i menține în sistem și a-i loializa pe unii. Că na, sună frumos pentru cei care-s departe de sistem că majoritatea judecătorilor de la CSJ pleacă în demisie, dar când te trezești că nu are cine judeca și apare riscul ca criminalii să nu mai ajungă să-și ispășească pedeapsa, iar tu ai ajuns să te bazezi doar pe oameni de teapa lui Musteață, e o mare problemă. Am spus-o când au început reforma și repet acum: nu vom reuși politizând procesul. Reforma justiției ca și integrarea europeană nu trebuie să aibă culoare politică pentru a asigura continuitatea și ireversibilitatea proceselor. Luați exemplul României și sfaturile experților de acolo să nu fie trecute cu vederea! Ei v-au preîntâmpinat pe câteva chestiuni”, a scris Dinu Plângău.

Recent, mai mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiție, au depus cereri de demisie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE