Președintele Maia Sandu vrea probe concrete care să demonstreze presupusa afiliere a fostei membre a Comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, cu controversatul om de afaceri refugiat la Londra, Veaceslav Platon. În opinia președintelui, situația în jurul acestui scandal denotă o rezistență din partea sistemului în fața procedurii de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, notează tv8.md

„Înțeleg că mesajele se referă la evenimente de vreo 10 ani în urmă. Întrebarea mea e ce procuror a clocit această informație timp de 10 ani și iată acum a scos-o la suprafață. Doamna Răducanu și-a depus demisia, va fi numit un alt membru al Comisiei, dar vedem rezistență, tot felul de acțiuni care denotă o supărare a sistemului pe acest proces de evaluare. Poate e și firesc, dar această decizie de evaluare a venit pe motiv că sistemul nu s-a putut curăța de unul singur”, a subliniat Sandu.

Ea mai spune că întreg scandalul în jurul reformei sistemului arată că „justiția s-a înglodat”.

„Justiția noastră s-a înglodat și din păcate sunt încă mulți judecători și procurori care vor să țină și justiția în glod, și țara. Și e clar că nu putem să construim bunăstarea în țara asta atâta timp cât nu scoatem în capăt reforma justiției. Chiar dacă construim drumuri, școli model, creștem salarii și pensii, cât nu sunt sancționați corupții, oamenii nu vor crede în țara lor”, a menționat șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, reforma justiției va continua în ciuda tuturor piedicilor.

„Dacă judecătorii și procurorii ar fi la fel de pasionați de lupta împotriva corupției, cum sunt pasionați când vine vorba de lupta împotriva evaluării, atunci am fi într-o situație mai bună”, a spus președinta.

Maia Sandu a fost întrebată dacă este mulțumită de modul în care își gestionează mandatul șefa Procuraturi Anticorupție, Veronica Dragalin.

„Întreg sistemul trebuie să funcționeze mai bine, pentru că până acum rezultate sunt foarte puține, nu zic că nu sunt, dar sunt foarte puține”, a declarat președintele Sandu

„Și puterea și cetățenii noștri au aceleași așteptări de la sistemul nostru de justiție, de la instituțiile din domeniu. Sunt două lucruri pe care le așteptăm. Unul este să vedem corupții sancționați și altul - să vedem banii recuperați, pentru că sunt banii cetățenilor.

De calitatea activității procurorilor și de corectitudinea activității judecătorilor depind aceste rezultate. Dacă procurorii acumulează probe și dosarele sunt bine pregătite, este primul pas important. Al doilea pas important este ca aceste dosare să fie examinate de oameni corecți. În momentul în care nu avem aceste rezultate, răspunsul trebuie să-l căutăm în sistem, în general, nu contează e PA sau PCCOCS. Întreg sistemul trebuie să funcționeze mai bine, pentru că până acum rezultate sunt foarte puține, nu zic că nu sunt, dar sunt foarte puține. Sistemul se opune curățeniei. Nu știu ce concert se întâmplă în Procuratura Anticorupție, nu știu cine lucrează și cine nu, nu este sarcina mea, eu vorbesc de rezistență la reformă, sistemul nu se vrea curățat, vrea să lucreze așa cum a lucrat acum 30 de ani”, a menționat Maia Sandu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE