Președintele Parlamentului Igor Grosu a comentat scandaloasa scrisoare a șefului PA adresată procurorilor, judecătorilor și reprezentanților societății civile, care nu au promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting. În scrisoare se menționa că, la 30 aprilie curent, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal în care o suspectează pe judecătoarea Tatiana Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Suspiciunea se bazează pe corespondența dintre două persoane controversate, care a avut loc cu 10 ani în urmă.

„Când vii cu asemenea afirmații tari, vii imediat din urmă cu dovezi, dar nu arunci fumigena și aștepți reacția, dacă ești așa de pornit. Pentru că este o afirmație puternică îndrăzneață trebuie să vii cu dovezi, asta se așteaptă. Acum noi ce avem, o droaie de bandiți care umblă liberi, călătoresc, atacă instituțiile statului în loc să te ocupi de toată criminalitatea asta politică organizată, ataci Comisia de evaluare. Orice conducător care se lasă manipulat de anuraj, știți vorba din popor „l-o îmbrobodit sistemul”.

Eu judec după acțiuni, dacă ai făcut pasul ăsta aștept dovezi, altfel sunt povești cu zmău. Ei în trei luni au trimis trei sau patru dosare în instanță, ditamai instituție căreia i s-a dat încă 60 de poziții. Vreuau să văd că din urma lor tremură toți bandiții. Acum eu ce văd este un atac asupra Comisiei de evaluare, prcedentul a fost în adresa expertului din Olanda. Comisia va merge înainte” a spus Igor Grosu

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut ulterior mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de procurori, o parte dintre care au fost reflectate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție din 14 mai. Instituția a precizat că „astfel de comunicate nu încalcă inviolabilitatea vieții personale”

În comunicatul PA se spune că în cadrul cauzei penale „Frauda Bancară”, aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție, „se află trei telefoane mobile de model iPhone, ce au fost ridicate de la Veaceslav Platon de reprezentanți ai autorităților de drept din Ucraina și respectiv predate organului de urmărire penală la 03 noiembrie 2016”. Ulterior, telefoanele mobile respective au fost cercetate și recunoscute în calitate de corpuri delicte la cauza penală.

Tatiana Răducanu, membru al Comisiei de vetting și al Comisiei pre-vetting, a demisionat recent din funcția de membru după ce o scrisoare, care ar viza probleme de integritate ale funcționarei, a fost transmisă instituțiilor statului. Tatiana Răducanu a respins acuzațiile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE