politik.mdZiua de 2 martie rămâne a fi o zi care ne amintește de frații noștri căzuți pe timpul războiului din 1991-1992, este o zi foarte tristă, au spus combatanții prezenți la depunerea de flori la monumentul Ștefan cel Mare cu prilejul zilei de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.
”Este o amintire tristă pentru că am pierdut mulți băieți, în fiecare zi ne amintim de calvarul prin care am trecut, dar ziua de 2 martie este ziua în care a început conflictului și e ceva dureros”, a spus Sergiu Macovei.
Pentru un al combatant, Iurii Marian această zi îi aduce sentimente pozitive ”pentru că ne întâlnim cu băieții, pentru că altfel nu avem cum. În fiecare an pe această dată ne întâlnim și povestim despre ce și cum a fost în acea perioadă”. Întrebat dacă sunt mulțumiți de ceea ce le oferă statul, Marian a răspuns că ”nu sunt mulțumit de ceea ce ne oferă statul, până astăzi locuiesc la un azil de invalizi”.
”Cu părere de rău și azi mai auzim niște declarații neplăcute, ale ministrului Apărării Vitalie Marinuță care a spus că noi nu am luptat pentru ca să primim apartamente și pensii. Atunci pentru ce am luptat dacă statul nu se uită de loc la noi și nu dorește să hotărască acele probleme cu care se confruntă azi veteranii, îmi poare rău de aceste declarații. Până azi trăim în haos și numai câte odată, cum ar fi la alegeri își amintesc de noi, în rest suntem uitați”, a spus Sergiu Tătaru, vice președintele asociației veteranilor Tiras-Tighina.
Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a menționat că trebuie să cinstim memoria celor care au căzut pentru independența R. Moldova, ”mai ales că sunt oameni suferinzi”. În ceea ce prevede locuințele, primarul a spus că ”încercăm să intervenim individual în sprijinul unor persoane cu situații dintre cele mai delicate”.
Pe de altă parte, premierul Vlad Filat a spus că este o problemă ce va fi rezolvată în perioada imediat următoare ”îi vom ajuta, dar în măsura posibilităților”.
După ultimele cercetări, în conflictul armat din 1991-1992, au participat circa 29 mii de persoane, dintre care 286 au decedat, iar alte 284 au rămas invalizi de gradele I, II şi III.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE