Redacția Politik.md continuă să afle părerile membrilor Comisiei pentru cercetarea şi analiza activităţii regimului comunist-totalitar din R.Moldova privind necesitatea unor declarații de autolustrație despre colaborarea / necolaborarea cu serviciile de securitate din perioada sovietică. Pro şi contra „declaraţiei de autolustraţie” - 26 Februarie 2010.
Sergiu Mustață, vicepreședinte al Comisiei, a spus că „nu sunt vinovat şi nu e cazul să mă asociez la asemenea declarații, este o problemă de moralitate. Dacă aș face asta în scris, nu cred că ar da ceva mai mult, dacă trebuie, o fac și în scris, dar nu e cazul”. Mustață spune că Veaceslav Stăvilă, prin declarația făcută, „dorește să-și facă publicitate”.
Şi Igor Caşu, un alt vicepreședinte al Comisiei, este de aceeași părere: „Inițiativa domnului Stăvilă este o încercare de a-şi face publicitate”.
”În principiu, toți membrii Comisiei sunt de acord cu această declarație. Eu nu am de ce mă teme, pentru că aveam 16 ani când s-a destrămat URSS și nu am nici o problemă, dar ne deranjează maniera în care Stăvilă a făcut aceste declarați, nu conținutul în sine” - a mai spus Cașu.
Solicitat de Politik.md, analistul politic Igor Munteanu a spus că este o inițiativă bună și că pot exista diverse interpretări despre declarațiile domnului Stăvilă, ”dar eu cred în bunăvoința acestui gest și cred că este unul ce merită să fie salutat”.
”Lustrația are nevoie de legislație specială, pentru că ea reprezintă neparticiparea unor oficiali ai fostului regim la exercitarea puterii de stat. Această scoatere a unor reprezentanți ai fostei nomenclaturi din actualele structuri ale administrației are nevoie de o reglementare juridică, în care trebuie să se implice Parlamentul. Dar nu știu dacă Legislativul e pregătit în acest moment să inițieze anumite elemente de legislație prolustrație. Probabil, acest lucru va fi lăsat pentru situația când vor fi pregătite condițiile necesare. Ceea ce ar putea face Parlamentul, ar putea să emită o calificare juridică și politică a crimelor fostului regim” - a explicat Munteanu.
Unul dintre membrii Comisiei Ion Sârbu, a spus că „susține inițiativa lui Stăvilă ”pentru că nu am nimic ce pierde, poate, chiar, societatea noastră ar câștiga din asta, ar câştiga şi viața politică. Am putea vedea, în acest mod, cine au fost persoanele în trecut. Însă, nu cred că e cel mai bun moment acum, deoarece societatea noastră este dispersată, iar acest lucru trebuia făcut de mult, dacă nu sunt la mijloc oarecare interese. Spre exemplu în România, cât și în alte țări europene, acest lucru a fost făcut, nu şi la noi” - a spus Sârbu.
Recent, pe blogul său, şi Vitalia Pavlicenco, ex-deputat, preşedintele Partidului Naţional Liberal, a susţinut iniţiativa lui Veaceslav Stăvilă, exprimîndu-şi nedumerirea în legătură cu rezervele unor membri ai Comisiei pentru a-i urma exemplul: „Vedeţi, cineva poate a scris despre comunism, l-a promovat, o fi fost şi turnător, iar acum va condamna - pe cine? – şi pe sine?”
Pavlicenco a mai menţionat că numai o comisie formată din oameni care nu au păcate ale trecutului pe conştiinţă pot ajunge la nişte concluzii univoce, curajoase şi obiective privind crimele săvârşite de regimul comunist de factură sovietică, dar şi de regimurile de după 1991 împotriva locuitorilor acestui pământ.
Amintim că, recent, Veaceslav Stăvilă a făcut o declarație de autolustrație și i-a îndemnat şi pe ceilalţi membri ai Comisiei să facă asemenea declaraţii scrise, din care să rezulte că nu au fost informatori ai serviciilor speciale în perioada sovietică.