Reglementarea diferendului transnistrean reprezintă un adevărat test pentru autorităţile democratice şi pro-europene de la Chişinău, în condiţiile promovării de către adepţii "identităţii moldoveneşti” a unor acţiuni ample de combatere a „oricăror încercări de "românizare forţată” a moldovenilor din Transnistria şi Republica Moldova, scrie publicaţia „Ziarul de Iaşi”.
Mişcarea politică "Uniunea Moldovenilor din Transnistria" (UMT), creată în 1993 şi condusă de Valerian Tulgara, un apropiat al liderului separatist Igor Smirnov, îşi propune "păstrarea naţiunii moldoveneşti şi a limbii moldoveneşti scrisă cu caractere chirilice". Foarte activă şi pe plan cultural, UMT a iniţiat, în ultimii ani, acţiuni ample pentru protejarea identităţii moldoveneşti şi a "moştenirii rezistenţei istorice împotriva fasciştilor români".... Pe această linie se înscrie şi apropiata inaugurare a unui Centru al culturii moldoveneşti în cadrul Universităţii din Tiraspol, destinat să coordoneze dezvoltarea culturii şi limbii moldoveneşti în instituţiile de învățământ din Transnistria”.
Valerian Tulgara, precizează Ziarul de Iaşi, a solicitat anii trecuţi, chiar recunoașterea independenţei Republicii Moldoveneşti Nistrene (RMN), susţinând că "trebuie să fie minimalizate oricare implicări ale Occidentului în politica Moldovei şi în procesul de reglementare transnistreană...”
O altă organizaţie social-politică ce promovează teoria moldovenistă este "Patrioţii Moldovei", condusă de către Vasile Stati, "celebrul" autor al Dicţionarului moldo-român din 2003. Pretenţiile acestei organizaţii extremiste vizează combaterea "românismului primitiv" care „distruge societatea polietnică a Republicii Moldova", ca atare solicitându-se scoaterea "definitivă" a denumirilor de "limba româna "şi "istoria românilor", pentru a fi înlocuite de sintagmele "limba moldovenească" şi "istoria Moldovei".
Publicaţia de peste Prut relatează că în spatele acestei organizaţii, „adeptă fără echivoc a teoriilor moldoveniste, privind constituirea unei Moldove Mari, sunt „organizaţiile extremiste panslaviste din Federaţia Rusă”.
Şi oficiali de rang înalt din timpul guvernării comuniste au promovat teorii moldoveniste. Potrivit, sursei citate „fostul vicepremier şi autor al unei teze de doctorat plină de falsuri şi denaturări istorice grosolane, Victor Stepaniuc a fost protectorul unei alte organizaţii -"Comunitatea Moldovenilor din România" (CMR). Aceasta intenţiona să "promoveze şi să apere identitatea moldovenească, toate elementele culturale moldoveneşti din România şi să creeze o unitate între moldovenii din dreapta şi din stânga Prutului". Însă în urma atitudinii autorităţilor române CMR a fost desfiinţată.
Astfel, scrie Ziarul de Iaşi, dacă mai adăugăm la toate acestea diversele luări de poziţie iredentiste ale aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol, se poate lesne observa că acestea din urmă sânt depăşite de situaţie, de evoluţia evenimentelor politice din ultima vreme”, iar guvernării AIE de la Chişinău îi revine misiunea de a „realiza paşii spre dorita integrare europeana a ţării, dar şi rezolvarea marilor probleme de natură economică, socială, de identitate, pe care le ridică societatea”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE