www.mmuncii.roDeţii cetăţenia română şi vrei să te angajezi în UE? Află aici care sunt ţările în care încă mai ai nevoie de permis de muncă.
Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, românii au posibilitatea să se angajeze în orice stat membru, fără niciun fel de restricţie. Teoretic! Practic, însă, mai multe state europene au impus restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie 2007. Zece dintre ele le menţin şi în 2010, la trei ani de la aderare.
Ţările membre UE au posibilitatea, prin regulamentele privind libera circulaţie a lucrătorilor, să impună restricţii muncitorilor din statele nou intrate în comunitatea europeană pentru o perioadă de maximum şapte ani.
Dacă în 2007 mai mult de jumătate dintre statele membre au impus restricţii la munca pentru români, în 2010 au mai rămas zece - Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Austria, Belgia, Italia, Luxemburg, Olanda şi Malta.
Pentru a putea lucra legal în aceste ţări, lucrătorii români au nevoie de permis de muncă. Accesul se realizează în baza legislaţiei muncii din statul de destinaţie sau în baza acordurilor bilaterale în domeniul circulaţiei forţei de muncă încheiate de România cu alte state.
Autorităţile din Marea Britanie au anunţat menţinerea măsurilor tranzitorii pentru cetăţenii români şi bulgari până în anul 2011. A fost suplimentat, însă, numărul de locuri de muncă în agricultură şi în industria alimentară.
Similar Marii Britanii, Irlanda a anunţat menţinerea restricţiilor pentru lucrătorii români şi pentru cei bulgari.
Belgia a prelungit, de asemenea, până la finele lui 2011 restricţiile pe piaţa muncii pentru români.
Germania aplică, în cazul Romaniei şi al Bulgariei, aceleaşi principii pe care le-a aplicat în 2004 faţă de cele zece state care au aderat atunci la UE. Românii se pot angaja în Germania în baza acordurilor bilaterale şi ale prevederilor legale privind imigraţia controlată, acordându-se un anumit număr de permise de muncă. Din 2009, însă, a fost prelungită durata contractului de muncă pentru lucrătorii sezonieri, de la patru la şase luni.
Guvernul italian a decis deschiderea graduală a pieţei muncii pentru români. Domeniile în care accesul este liber sunt agricultura, turistic-hotelier, activităţi domestice şi de asistenţă acordată persoanelor, construcţii, mecanic, personal de conducere, personal cu înaltă calificare, precum şi munca sezonieră.
În celelalte ţări membre UE, care nu au impus măsuri tranzitorii, românii se pot angaja în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii statelor respective.
Circulaţia forţei de muncă româneşti în statele aparţinând Spaţiului Economic European (Liechtenstein, Islanda, Norvegia) şi în Elveţia este, de asemenea, restricţionată, în sensul că există obligativitatea obţinerii permisului de muncă şi de şedere.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE