Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin a criticat dur Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi pe candidatul acesteia la funcţia de preşedinte, fostul comunist Marian Lupu, într-o conferinţă de presă organizată joi, 12 noiembrie.
La începutul conferinţei, Voronin a criticat acţiunile, sau inacţiunile AIE în domeniul reglementării transnistrene, integrării europene, modificările legislative, etc, acuzând că nu au fost înregistrate evoluţii pozitive în nici unul dintre aceste domenii .
Ulterior, fostul preşedinte a reiterat poziţia PCRM de a nu susţine alegerea unui nou şef al statului. În acest context, el a mărturisit că a purtat discuţii cu Marian Lupu şi Dumitru Diacov după alegerile din 29 iulie în vederea creării unei coaliţii majoritare, dar că democraţii ar fi refuzat. 48 de mandate ale comuniştilor, plus 13 ale PDM înseamnă 61 de voturi, adică exact cât sunt necesare pentru alegerea preşedintelui, a declarat Voronin. „Asta este o cifră de la Dumnezeu. Pe care drac ar trebui Lupu cu Diacov să-l mai caute”, s-a întrebat Voronin.
Întrebat dacă în acele condiţii l-ar fi votat pe Lupu, Voronin a spus „cred că da”. El a acuzat democraţii că ar fi influenţaţi din exterior ca să nu facă o coaliţie cu comuniştii. „Îi duc de nas ca pe doi jiţăi nesoverşenoletnie”, a declarat Voronin.
Liderul comuniştilor a utilizat şi alte jargoane, vorbind despre Lupu şi AIE, pe care a numit-o „colhoz 40 let bez urojaia” (40 de ani fără roadă).
La finalul conferinţei, Voronin a povestit despre activităţile sale de la Condriţa, pe când era preşedinte şi le-a urat jurnaliştilor să nu se îmbolnăvească de gripă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE