„O încercare de a reintegra Transnistria în Republica Moldova în situația actuală ar putea avea urmări fatale pentru Republica Moldova”. O spune analistul politic Vladimir Socor, notează VoceaBasarabiei.md

Expertul de la Fundația Jamestown si Eurasia Daily Monitor, a precizat că Republica Moldova nu are instituțiile statale suficient de puternice și de eficace pentru a gestiona absorbirea sau integrarea Transnistriei.

„Problema principală este la nivelul instituțiilor statului și la nivelul domniei legii. Republica Moldova, malul drept încă nu este un stat consolidat în care ar exista domnia legii, încă nu este un stat de drept. De asemenea, Republica Moldova nu are instituțiile statale suficient de puternice și de eficace pentru a gestiona absorbirea sau integrarea Transnistriei. Republica Moldova este un stat incomplet construit, construcția statală abia urmează și putem avea toată încrederea în guvernarea actuală, în președinția și guvernarea actuală să purceadă la această operă de construcție statală încă departe de a fi completată. Abia atunci vom putea reintegra Transnistria în condițiile Chișinăului, nu în condițiile Tiraspolului, nu în condițiile Moscovei și nu, eventual, în condițiile OSCE-ului, care nu se concentrează asupra interesului Republicii Moldova”, a declarat Socor.

Potrivit analistului politic, în prezent pentru guvernarea de la Chișinău prioritatea numărul unu trebuie să fie integrarea europeană, însă nu este reintegrarea Transnistriei.

„Mai întâi te integrezi în UE și după asta soluționezi problema transnistreană. Și sunt multe motive convingătoare pentru această etapizare. Primul: construcția statală cu ajutorul direct al Uniunii Europene, construcția statală, eficientizarea instituțiilor, instaurarea deplină a domniei legii și reformarea justiției. Orice reintegrare cu Transnistria ar implica un acord politic de un fel sau altul. Dacă Republica Moldova nu este un stat deplin consolidat, dacă nu are domnia legii pe malul drept, atunci oricât de bine ar arăta documentul sau documentele-bază ale reintegrării, reintegrarea nu se va aplica așa cum va scrie pe hârtie. În loc de integrarea legală, cum va scrie pe hârtie, documentele respective vor servi drept paravan pentru înțelegeri informale neoficiale, po poneatiam între grupări de interese și de putere de pe ambele maluri ale Nistrului, situație care ar dezorganiza complet statul și Republica Moldova și ar pune capăt perspectivei europene”, a mai subliniat Socor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE