Întâlnirea lui Filat cu Smirnov, cât și vizita lui Lavrov la Chișinău, cu două săptămâni înainte de alegerile din regiunea transnistreană pare a face parte din procesul ruso-german de reglementare a conflictului prin federalizarea Republicii Moldova, scrie pe blog-ul său cunoscutul comentator, Victor Nichituş.  El înaintează ideea că „susținerea necondiționată pe care o oferă premierul moldovean lui Igor Smirnov ne face să credem că Vladimir Filat, încearcă să joace cartea rusească”.

„Ce l-a îndemnat pe Vladimir Filat să ofere un suport mediatic major unui candidat care este băgat în colț de înalți reprezentanți ai diplomației ruse? Un interes european de factură moldo-germană, despre care diplomația română doar intuiește? O rocadă făcută pe tabla de șah a relațiilor moldo-ruse făcută înaintea sosirii la Chișinău a ministrului de externe rus, Serghei Lavrov? O afacere comună între cei doi?”, se întreabă Nichituş în articol.
Autorul notează că în negocierile ruso-germane este vorba despre „încrederea în federalizarea Republicii Moldova”, şi spune că „modelele care funcţionează deja în alte state europene, unde sunt descentralizări profunde” şi despre care vorbeşte Iurie Leancă în declaraţiile sale recente într-un interviu radio,  poartă numele de federalizare.  „Iar primul pas spre această metodă de rezolvare a conflictului transnistrean ține recunoașterea regiunii secesioniste. Acest lucru a fost făcut ieri de către primul ministru Vladimir Filat care și-a depus semnătura alături de Smirnov”, consideră Nichituş.
El remarcă că între Filat și Smirnov există o mai mare încredere decât există în Alianța pentru Integrare Europeană şi face trimitere la un reprezentat al OSCE, care a informat jurnaliștii prezenți la întâlnirea de la Bender, că mai bine de 20 de minute Vlad Filat și Igor Smirnov au rămas singuri și au continuat discuțiile tete-a-tete.  „Ei au coborât din mașini și au admirat împreună un monument – vulturul, emblema orașului Bender. Dacă nu exista încredere, oare mai admirau cei doi vulturul împreună? Dacă nu exista încredere, oare mai avea loc această operațiunea de susținere reciprocă a celor doi?”, se întreabă, din nou, Victor Nichituş.  
De asemenea, Nichituş face trimitere şi la Anneli Ute Gabanyi, cercetătoare la Institutul german pentru studii de securitate care a spus despre „întâlnirea dintre Filat și Smirnov, din Germania, că a contribuit atât la întărirea încrederii dintre cele două maluri cât și la întărirea imaginii publice a celor doi. „Este absolut sigur că Smirnov are mare nevoie pentru a-şi clădi o imagine cât mai bună înaintea alegerilor care îi stau în faţă. Cred că şi primul ministru al Moldovei desigur că nu ar refuza ca să iasă din această convorbire cu o imagine îmbunătăţită. Este important pentru Guvernul Republicii Moldova să pară deschis unor negocieri, să pară deschis unor măsuri, care îmbunătăţesc climatul între Moldova şi Transnistria. Imaginea pe care o va primi domnul prim-ministru Filat va fi aceea a unui om, care este interesat şi de îmbunătăţirea sorții oamenilor din Transnistria”, a spus Anneli Ute Gabanyi, citată de Nichituş.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE