Noul premier moldovean, Vlad Filat, şi-a exprimat regretul joi, 1 octombrie, pentru faptul că evoluţiile de la Bucureşti ar putea întârzia relansarea dialogului dintre România şi Republica Moldova.
“Situaţia din Guvernul de la Bucureşti poate fi un impediment pentru dorinţa Chişinăului de a se mişca foarte rapid în relaţiile bilaterale. Noi ne-am dorit ca în relaţiile bilaterale să avem conţinut, dar şi viteză”, a declarat premierul Filat.
“Este evident că atunci când o parte din Guvernul României a demisionat, inclusiv ministrul de Externe, acum urmează ca politicul de la Bucureşti să identifice viitorul partener pentru faza de început a negocierilor noastre”, a mai declarat presei Vlad Filat. Premierul şi-a exprimat speranţa că această problemă “va fi rezolvată foarte rapid şi nu va afecta foarte mult agenda” pe care şi-a propus-o noul guvern de la Chişinău.
Premierul Filat a anunţat că programul său prevede o vizită la Bucureşti la mijlocul lunii noiembrie pentru participarea la summitul şefilor de guvern al ţărilor central-europene. “Până atunici însă este foarte posibil să avem întrevederi bilaterale”, a declarat Vlad Filat.
În cadrul unei conferinţe de presă în care a făcut un bilanţ al vizitei sale de două zile la Bruxelles, efectuată la câteva zile după învestire, Filat a declarat că la nivelul Comisiei Europene există deschidere maximă pentru guvernarea democratică de la Chişinău şi disponibilitate de a susţine financiar Republica Moldova.
Chişinăul ar putea să beneficieze şi de fonduri pentru proiecte transfrontaliere, care ar însemna construirea de noi poduri peste Prut. Podul de la Rădăuţi-Lipcani este finalizat, a spus Vlad Filat, şi mai sunt doar câteva detalii tehnice pentru a-l deschide.
Mai sunt însă şi alte trei poduri peste Prut în proiect, care ar putea fi construite cu susţinerea financiară a CE, prin fondurile pentru cooperarea transfrontalieră.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE