(UPDATE 12:07) Politik aici încheie comentariul LIVE. Vom reveni cu declaraţii în curând.
(UPDATE 12:06) Şedinţa Parlamentului a fost declarată închisă de către Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu.
(UPDATE 12:05) Dorin Chirtoacă a spus că PCRM  au fost organizatorii protestelor din faţa primăriei mun. Chişinău şi că are şi probe.
(UPDATE 12:03) În replică Ghimpu a spus „comuniştii au adus sărăcia în ţară”.
(UPDATE 12:02) De la tribună, comunista Ala Mironic, Preşedintele Uniunii Veteranilor, critică dur, în limba rusă, majorarea tarifelor în capitală şi anularea dreptului pensionarilor de a călători gratuit în transportul public.
(UPDATE 11:53) Galina Balmoș, fosta Ministru al Protecţiei Sociale critică programul de guvernare al AIE, în special majorarea salariilor.
(UPDATE 11:49) A fost votată unanim componenţa echipei de lucru: AMN Ion Pleșca, PL Valeriu Nimerenco, PDM Alexandru Stoianoglo, PLDM Mihai Godea, PCRM Anatol Zagorodnîi.  
(UPDATE 11:46) Ghimpu a dat indicații să se pregătească componența nominală și funcțiile ei pentru a crearea comisia de anchetă a evenimentelor din  7 și 8 aprilie.  
(UPDATE 11:34) Ana Guțu, Președintele delegației RM la APCE de la Strasbourg, ține un discurs despre evenimentele ce au avut loc acolo.
(UPDATE 11:33) Victor Catană: „toate persoanele implicate vor fi trase la răspundere”.
(UPDATE 11:30) Victor Catană: „ne îngrijorează atitudinea fostului Minister de Interne cum a investigat evenimentele din aprilie, s-a dat doar decorații și laude”.
(UPDATE 11:29) Victor Catană: „va fi formată o comisie specială care va investiga evenimentele din luna aprilie curent, fiecare caz va fi investigat, toți polițiștii vor fi trași la răspundere”.
(UPDATE 11:25) Victor Catană: „organizatorii protestelor din fața primăriei s-au descoperit, sunt organizații cu caracter extremist”.
(UPDATE 11:22) Victor Catană: „A crescut și număr accidentelor de la începutul anului, 307 persoane. Cauzele drumuri stricate, nerespectarea regulilor de circulație, consumarea alcoolului la volan”.
(UPDATE 11:17) Ministrul de Interne, Victor Catană prezintă situaația din cadrul ministerului, „se vede o creștere a criminalității R. Moldova, nu sunt satisfăcut de organizarea lucrului în Chișinău. S-a înregistrat o creștere a crimelor cu 20,5 la sută în pofida amplasării a jumătate din efectivul de forțe de ordine”.
(UPDATE 11:15) Valeriu Cosarciuc: „o măsură importantă ca noi să facem o procedură de simplificare a exporturilor”.
(UPDATE 11:12) Ministrul Agriculturii Valeriu Cosarciuc prezintă situația reală a agriculturii și a vinului. „Bugetul de stat are datorii de 96 mln lei față de agenții economici, ogligațiuni care trebuiau plătite la timp. 
(UPDATE 11:03) Marian Lupu este la tribună: „în numele AIE vreau să vă mulțumim pentru tot ce a făcut, domnul Talmaci atât el cât și coletivul care a muncit productiv”.
(UPDATE 11:01) Zinaida Greceanîi: „fiind considerat unul dintre cele mai stabile ramure, aduc mulțumiri lui Talmaci pentru independența financiară a țării noastre”. Comuniștii aplaudă.
(UPDATE 10:59) Zinaida Greceanîi ține un discurs „consider că este absurd să anunțăm astăzi funcția vacantă a guvernatorului fără aprecieri și mai ales una pozitivă, acestei persoane”.
(UPDATE 10:58) Ion Pleșca dă citire proiectului de lege privind funcția vacantă a guvernatorului Băncii Naționale, care este numit în funcție pentru 7 ani.
(UPDATE 10:57) Mihai Ghimpu: „Poiectul de lege a fost adoptat privind funcția vacantă a procurorului general”.
(UPDATE 10:55) Ion Pleșca este acum la tribună și discută despre demisia procurorului general Valeriu Gurbulea.
(UPDATE 10:52) Dorin Chirtoacă: „Dar deputaţii comunişti nu se gândesc că un an de guvernare comunistă este un an fără integrare europeană, un părinte plecat peste hotare înseamnă un copil lăsat singur, crescut fără părinţi”. 
(UPDATE 10:46) La tribună ține un discurs Dorin Chirtoacă despre exportul vinului.
(UPDATE 10:38) Iurie Muntean, ex-viceministru al Economiei: „Eu nu cred că întreprinderile de îmbuteliere a vinurilor se bucură de această acțiune. Vă asigur că fiecare litru de divin livrat pe piețele de export va însemna un litru minus de divin îmbuteliat. Soluția propusă conține riscuri nu numai pentru sectorul vinicol, dar și pentru sectoarele adiacente”.
(UPDATE 10:35) Iurie Muntean aduce explicații privind exportul de vin din Moldova.
(UPDATE 10:33) Iurie Muntean (PCRM) face câteva ”remarci” de la tribuna centrală față de acest proiect.
(UPDATE 10:28) Valeriu Cosarciuc mai spune că acest proiect ar scoate barierele de export şi ar duce la ridicarea economiei.
(UPDATE 10:26) Deputaţii Comunişti susţin că AIE se grăbeşte cu acest proiect de lege şi cere o examinare mai amplă a proiectului.
(UPDATE 10:21) Valentin Guznac (PCRM) întreabă dacă proiectul a fost propus expertizei anti-corupţie. Valeriu Cosarciuc răspunde afirmativ. Proiectul a fost supus expertizei.
(UPDATE 10:17) Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii propune un plan pentru a modifica legea vinului. 
(UPDATE 10:10) Mihai Ghimpu: „propun să fie elucidate toate zilele de 6, 7, 8, 9, 10 aprilie”.
(UPDATE 10:07) Mihai Ghimpu a scos de pe ordinea de zi numirea în funcție a guvernatorului Băncii Naționale.
(UPDATE 10:05) Mihai Ghimpu, Președintele Parlamentului supune votului ordinea de zi.
(UPDATE 10:03) Tot în şedinţa de astăzi, deputata Ana Guţu va prezenta un raport al delegaţiei R. Moldova care a participat la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Strasbourg, care a avut loc zilele trecute. Echipa R. Moldova a avut în componenţă pe Ana Guţu (PL), Stela Jantuan (PD), Vitalie Nagacevschi (PLDM), Veaceslav Untilă (AMN) şi Grigore Petrenco (PCRM).
(UPDATE 10:00) A început ședința Parlamentului. 99 deputați sunt prezenți.
(UPDATE 9:55) Corneliu Ghimpu deţine pentru moment funcţia de prim-vicepreşedinte la VictoriaBank. Amintim că Leonid Talmaci, care a deţinut funcţia de guvernator al Băncii Naţionale timp de 16 ani şi-a încheiat mandatul zilele trecute.
(UPDATE 9:50) Pe ordinea de zi a fosta stabilită declararea vacantă a funcţiei Procurorului General, Valeriu Gurbulea şi a guvernatorului Băncii Naţionale. În culoare se discută despre posibila înaintare a lui Corneliu Ghimpu, nepotul lui Mihai Ghimpu, la funcţia de guvernator.
(UPDATE 9:47) Jurnaliștii vin în grabă pentru a-și ocupa locurile.
(UPDATE 9:42) Comuniștii au sosit deja în sala de ședințe.
Cu începere de la orele 10:00 va începe ședința Parlamentului. Politik va transmite comentariu LIVE. În aceste momente deputații vin la Palatul Republicii. Covorul roșu îi întâmpină bucuros pe fiecare în parte.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE