Alegerile preşedintelui Republicii Moldova, preconizate pentru 23 octombrie au fost amânate, urmând ca Parlamentul să modifice legislaţia privind procedura de alegere a şefului statului.
Decizia respectivă a fost adoptată miercuri, 21 octombrie, la şedinţa comisiei speciale pentru desfăşurarea alegerilor preşedintelui cu voturile celor patru membri ai Alianţei pentru Integrare Europeană, în timp ce ceilalţi trei membri, deputaţi comunişti au votat împotrivă
Membrul comisiei, Aurel Băieşu, (PDM) a menţionat în cadrul şedinţei că legislaţia actuală care se referă la alegerea şefului statului este imperfectă şi ambiguă. În unele articole se vorbeşte despre un singur candidat la funcţia de preşedinte, în alte articole însă se vorbeşte doar despre candidaţi la plural. În plus, este un aviz al Curţii Constituţionale care menţionează necesitatea a cel puţin doi candidaţi. În aceste condiţii, este necesar de a anula desfăşurarea alegerilor pe 23 octombrie, modificarea legislaţiei şi ulterior stabilirea altei date, a spus Băieşu.
Pe de altă parte, membrii comisiei din partea Partidului Comuniştilor s-au opus acestei propuneri. Ei au menţionat că odată ce pentru funcţia de şef al statului a existat un singur candidat, acest scrutin trebuie declarat din start eşuat şi să fie anunţate alegeri repetate.
Cu voturile a patru membri din şapte a fost acceptată propunerea lui Băieşu. Astfel, Comisia în decurs de zece zile urmează să propună Parlamentului modificarea legislaţiei, după care după examinarea în plenul Parlamentului şi adoptarea acesteia să se purceadă din nou la procedura de alegere a preşedintelui. Preşedintele comisiei, Ion Pleşca a declarat că şi în aceste condiţii se va reuşi alegerea şefului statului până la 11 noiembrie, adică data limită.
În acelaşi timp, deputatul comunist Iurie Muntean a acuzat că AIE tergiversează alegerea preşedintelui pentru că nu a găsit voturile necesare pentru a-l alege pe Lupu preşedinte.
Amintim că pentru alegerile preconizate la 23 octombrie doar liderul PDM, Marian Lupu şi-a înaintat candidatura, în timp ce comuniştii au declarat că pentru desfăşurarea acestora sunt necesari cel puţin doi candidaţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE