Dosarul în care ex-președintele Igor Dodon este învinuit pe patru capete de acuzare se anunță a fi unul destul de anevoios. Procurorii încearcă să acumuleze cât mai mult material probatoriu deși acțiunile au avut loc cu câțiva ani în urmă. În acea perioada, acuzatorii declarau că nu au depistat vreo componență de infracțiune, iar ca rezultat au adoptat și ordonanțe de neîncepere a urmăriri penale.
Recent, Curtea de Apel Chişinău a obligat, procurorii să reia urmărirea penală pe unul din capetele de acuzare. Este vorba de cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc.
Fostul Președinte de stat este plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, iar procurorii monitorizează, atent, dacă învinuitul respectă sau nu restricțiile care-i sunt aplicate. Asta ar însemna că nu are dreptul să discute sau să influențeze anumite persoane vizate în dosar, inclusiv să plaseze mesaje pe rețelele sociale care ar avea vreo legătură cu mersul anchetei.
Procurorii au la dispoziție mai multe instrumente pentru a monitoriza dacă învinuitul respectă restricțiile impuse de instanță. Potrivit procurorului de caz, Petru Iarmaliuc chiar și în condițiile unei măsuri preventive, cum este arestul la domiciliu există posibilitatea de a efectua urmărirea penală cu celeritate, în termeni cât mai restrânși.
„ În această perioadă trebuie să administrăm un probatoriu suficient, în termeni cât mai restrânși pentru ca ulterior cauza să fie deferită în instanța de judecată. În cazul în care noi vom constata prin probe că este încălcat mandatul de arest la domiciliu, atunci vom prezenta demersurile necesare pentru a schimba măsura preventivă din arest la domiciliu în arest preventiv, așa cum prevede legislația penală”, a menționat procurorul Iarmaliuc.
Pe data de 31 mai, după pronunțarea hotărârii Curții de Apel, Igor Dodon a plasat pe rețelele de socializare un mesaj legat de dosarul său. De atunci, fostul președinte de stat nu a a oferit comentarii care ar avea tangență cu faptele care i se impută.