Fostul judecător din partea Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Stanislav Pavlovschi, consideră rușinoasă condamnarea recentă a actorului Sergiu Voloc la patru ani de închisoare cu suspendare pentru un scandal la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), comunică Politik.md.
Potrivit lui Stanislav Pavlovschi, în acțiunile lui Sergiu Voloc, când a lovit cu pumnul în mai multe uși ale judecătorilor CSJ nu se regăsesc acte de huliganism, în sensul componentei de infracțiune prevăzută de Codul Penal.
”Huliganismul este caracterizat de încălcarea nemotivată a ordinii publice sau pretextul trebuie să fie mizer și nesimnificativ. În cazul domnului Voloc, acesta a venit la CSJ să își exprime revolta și să clarifice unele lucruri fiind, din punctul lui de vedere, victima unui act de injustitie. Odată ce poți l-au ignorat acolo, el în calitate de protest spontan a bătut câte o dată în câteva uși, pe drum. Asta a fost un protest spontan, nu a fost huliganism în sensul componentei de infracțiune prevăzută de Codul Penal. (...) Cum credeți, măcar un judecător de la Curtea Supremă de Justiție a fost audiat pe acest caz? Să se afle dacă acțiunile domnului Voloc întradevăr i-au perturbat activitatea, că ei nu au putut lucra din cauza activității domnului Voloc, că au avut stres sau infarct sau a fost nevoie să fie chemată salvarea. Care sunt consecințele negative ale activității domnului Voloc? El spune că ei acolo s-au adunat să serbeze nu știu ce fel de sărbătoare. A deranjat judecătorii, în timpul orelor de muncă, au fost privați de posibilitatea să servească șampanie acolo în Curtea Supremă. Nu spun că e corect și că toți ar trebui să mergem să batem în uși la Curtea Supremă, dar vreau să spun că abordarea juridică în sensul dat este de așa natură că a huliganism nici nu miroase pe aici. Poate spontan și nechibzuit omul și-a exprimat protestul, dar el a fost revoltat. El și-a exercitat dreptul la liberă exprimare și chiar dacă a încălcat în acest moment puțin legea, asta nu transformă actele sale într-un act de huliganism nicicum. Opinia mea este că instanța ierarhic superioară nu poate să lase în vigoare acestă condamnare, din punctul meu de vedere, totalmente rușinoasă”, a declarat fostul judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Anterior, cu o reacție similară a venit și societatea civilă.
Amintim că actorul Sergiu Voloc a fost condamnat recent la patru ani de închisoare cu suspendare pentru un incident din luna martie a anului trecut. Atunci, actorul ar fi lovit de mai multe ori cu pumnul în câteva uși din incinta Curții supreme de Justiție după ce i-a surprins pe judecători sărbătorind în plină zi de muncă. Decizia de condamnare a fost luată de magistrata Liudmila Holevițcaia, care activează în Judecătoria serctorului Rîșcani al capitalei.  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE