Regulamentul privind desfășurarea concursului pentru selectarea procurorului general va fi consultat cu experții din cadrul Comisiei Europene. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, care a precizat că documentul a fost deja elaborat și conține mai multe modificări. Principala prevedere este că membrii CSP vor trebui să argumenteze punctajul oferit fiecărui candidat la funcția de procuror general. În caz contrar, nota neargumentată ar pute a fi exclusă, iar media calculată din punctajul celorlalți membri, notează Moldova1.md

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a mai precizat că o altă modificare care a fost introdusă este afișarea publică a borderolului cu punctajul oferit de către membrii CSP, pentru fiecare dintre candidați. Noile măsuri au fost introduse pentru a exclude situațiile anterioare când unul dintre pretendenți a fost depunctat neargumantat, dar și pentru mai multă transparență. Totuși, a precizat Obadă, Regulamentul nu va suferi schimbări radicale pentru a nu afecta substanța documentului.

„Ca să excludem situații similare pentru viitor, legea prescrie: oferi nota, argumentezi, atât în scris cât și în cadrul deliberărilor. În situația în care un membru al consiliului nu argumentează poziția de ce oferă o notă sau alta, membrii consiliului ar putea, prin votul majorității absolute, să excludă punctajul neargumentat și să formeze media din notele celorlalți membri ai CSP”, a declarat Dumitru Obadă, președintele CSD.

Totodată, președintele CSP a mai anunțat că imediat ce vor primi apobarea de la Comisia Europeană a noului regulament, va fi anunțat un nou concurs pentru selectarea procurorului general.

„Suntem în dialog constant cu Comisia Europeană. Ne propunem în cel mai scurt timp, la începutul lunii aprilie să anunțăm concursul, astfel încât, până la finele lunii mai, sper eu, să avem concursul ăsta încheiat, iar candidatura transmisă comisiei vetting”, a adăugat Obadă.

Anterior, Consiliul Superior al Procurorilor a avut două tentative de a alege un procuror general cu atribuții depline. Funcția de procuror general este vacantă din luna septembrie a anului trecut, atunci când procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, a fost demis din funcție printr-un decret prezidențial. Recent Parlamentul a interpretat legislația prin care mandatul procurorului general interimar Ion Munteanu a fost prelungit pentru o perioadă nedeterminată, mai exact până când va fi ales un procuror general cu atribuții depline. Se întâmplă în condițiile în care, în luna aprilie, expiră cele șase luni din momentul în care funcția de procuror general a devenit vacantă, adică de când Alexandr Stoianoglo a fost demis printr-un decret prezidențial.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE