Centrul Național de Expertize Judiciare va iniția verificarea înregistrărilor video din dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este cercetat pentru corupere pasivă și acceptarea finanțării PSRM de către o „organizație criminală” abia în martie 2025. Este vorba de o tergiversare evidentă, spun procurorii. De partea cealaltă, Igor Dodon și avocații săi afirmă că nu au vreo intenție să tergiverseze mersul dosarului, notează Jurnal TV.

Într-un răspuns al Centrului Național de Expertize Judiciare către Curtea Supremă de Justiție se arată că pentru verificarea imaginilor video, care potrivit procurorilor sunt cele mai importante probe în dosar, au fost numiți doi experți, Oleg Ziber și Anatol Lâsâi. Costul total al expertizei este de aproape 90 de mii de lei, cheltuieli care vor fi suportate de Igor Dodon. Nedumeriri a trezit faptul că Centrul Național de Expertize Judiciare a dispus începerea verificărilor judiciare abia în luna martie 2025.

„Noi nu avem nicio intenție să tergiversăm acest dosar, pentru că noi vrem mai repede să fie puse toate punctele pe „i”. Suntem siguri că dosarul este politic. Faptul că se începe expertiza acestor imagini video abia peste un an ne face să credem că poate și guvernarea nu are probe suficiente și întind la nesfârșit acest dosar care din start a fost inițiat greșit și politic”, a spus fostul președinte de stat Igor Dodon

Procurorul de caz Petru Iarmaliuc spune că acest fapt nu va afecta însă procesul de examinare a probelor și de audiere a martorilor.

„Evident că această împrejurare vine să tergiverseze examinarea cazului. Din răspuns reiese că este o expertiză complicată și complexă ceea ce indică asupra chestiunii că poate să dureze încă un an sau doi. Asta înseamnă că noi nu putem să mergem la finalizarea cercetării judecătorești. Instanța poate interveni cu un demers pentru a urgenta”, a spus Iarmaliuc

Potrivit anchetei, în dosarul „kuliok”, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, a pretins și a acceptat de la aceștia bani, de la 600 de mii până la un milion de dolari. Suma menționată ar fi fost pretinsă de Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidul Socialiștilor, inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților. Dodon pledează nevinovat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE