Cei mai influenți politicieni ai anului, care pleacă, au fost desemnați premierul Vlad Filat, ministrul de Externe, Iurie Leancă și primarul general, Dorin Chirtoacă. Acestea sunt rezultatele unui top realizat și publicat astăzi, 21 decembrie, de către Centrul de Analiză și Consultanță „Politicon”, anunță Politik.md.

Potrivit datelor topului, cei trei lideri ai topului sunt urmați, pe locul 4, de către speakerul Parlamentului, Marian Lupu, iar următorul este președintele R. Moldova, Nicolae Timofti pe locul 5. A 6-a poziție este ocupată de către liderul PL, Mihai Ghimpu, iar pe a 7-a poziție s-a clasat liderul PCRM, Vladimir Voronin. Pe locul 8 este situat prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, iar pe locul 9 – președintele de Onoare al PDM, Dumitru Diacov.
Topul celor 10 cei mai influenți politicieni din acest an este încheiat de președintele fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț. Cei care vin imediat următorii în acest top sunt: Valeriu Lazăr, Eugen Carpov, Dorin Recean, Oleg Efrim, Evgheni Șevciuc, Igor Dodon, Ion Hadârcă, Vasile Bumacov, Mark Tkaciuk, Veaceslav Negruța.
Printre cei enumerați drept 50 cei mai influenți politicieni mai figurează și ministra de Externe de la Tiraspol, Nina Ștanschi, precum și bașcanul UTA Găgăuzia Mihail Formuzal.      
Criteriile pentru selecție au fost: aparițiile media și influența reală în procesele decizionale, drept rezultat al topurilor realizate lunar. Au fost luați în calcul doar politicienii care au fost incluși cel puțin de 4 ori în lista lunară a celor o 100 de politicieni propusă experților. Au fost identificați 50 cei mai influenţi politicieni din lista totală de persoane, care pe parcursul anului au participat la TOP, aceştia fiind clasaţi în ordine crescătoare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE