Apocalipsa a fost de atâtea ori prevestită încât ar trebui să fie din ce în ce mai puțini cei care se feresc însă, din păcate, au rămas suficienți indivizi care să aducă foarte mulți bani celor care speculează asemenea „teorii științifice”.

Categoric, există o piață pentru sfârșitul lumii. Se estimează că, la nivel global, 700 milioane de oameni cred că apocalipsa va avea loc în timpul vieții lor. Dacă fiecare al cheltui în medie 10 dolari cu această „ocazie”, rezultă un potențial de afaceri de 7 miliarde de dolari, la nivel mondial. Minimum.
Dealtfel, potrivit unor oficiali ai NAS, 3 milioane dintre locuitorii planetei s-au pregătit în mod special pentru apocalipsa de vineri, 21 decembrie. Evident, banii cheltuiți au fost pe m„sura „evenimentului”. Dacă dai căutare pe Google „end of the world” vei găsi această expresie de 272 milioane de ori. Asta ar putea aduce celor de la Google bani frumoși pe „add-words”, mai ales dacă ne gândim că această expresie se regăsește pe net în 8 milioane de locații. Nu în ultimul rând, You Tube oferă sute de mii de videoclipuri care te învață, ghidează, cum să supraviețuiești apocalipsei.
Filmele produse la Hollywood pe tema sfârșitului lumii au adus încasări de peste 1,5 miliard de dolari. Numai celebrul „2012” a strâns 770 milioane de dolari.
Alții cheltuie milioane de dolari pe stocuri de hrană sau dau între 200.000 și 1,75 milioane de dolari pe buncăre. Mii de oameni au ridicat, la nivel global, cu peste 5% vânzările de panouri solare. Și cum astfel de investiții trebuie protejate, americanii au aruncat în aer vânzările de arme și muniție.
În deșertul Mojave, un proprietar de buncăr a scos la închiriat 32 de „spații individuale” cu 2.500 de dolari pentru copii și 5.000 de dolari pentru adulți. Dacă doritorii au optat și pentru meniu complet, suma urcă până la 10.000 de dolari. Nu vă faceți însă probleme: „Animalele de casă sunt permise pe gratis”, mai spune anunțul. Superofertă.
Nici rușii nu stau cu mâinile în sân: „Reducere de 50% pentru iertare înainte de sfârșitul lumii! Gândește-te la sufletul tău!”, potrivit unei reclame la bilete pentru iertarea păcatelor, ofertă făcută de un site rusesc. Cu binecuvântarea bisericii, evident. Cu doar 12 euro de căciulă orice păcătos poate avea intrarea garantată în rai. S-au încasat peste 5.000 de euro deja...
Trebuie să punem la socoteală și cheltuielile pe care unii le fac pentru stocarea de carburanți ori cu biletele de avion până la destinații considerate „libere de apocalipsă”. Se estimează că numărul de pasageri pe linile aeriene a crescut zilele acestea cu 0,1-0,2%.
Și în România abundă ofertele cu ocazia sfârșitului lumii. Cărți care îți explică științific apocalipsa prezisă de mayași la doar 40 de lei două volume, ghiduri de supraviețuire pentru 27 de lei și multe alte produse la care trebuie să te grăbești pentru că „sigur stocurile se vor sfârși chiar dacă lumea va mai căpăta un ragaz”, după cum spune o reclamă. Numai o trusă de supraviețuire completă costă în această perioadă echivalentul a 25-30 de euro. „Nu am vândut în acest an nici măcar o singură mască de gaze. Ei bine, în ultima lună am dat 15. Mai mult, am avut clienți persoane în vârstă care au cumpărat arme (n.red – replici pentru airsoft) și muniția aferentă”, ne-aspus un patron de magazin airsoft.
Nu în ultimul rând, există companii în țară care s-au gândit să ofere angajaților petreceri în noaptea de 21 spre 22 decembrie. Alți bani, altă distracție. Mai mult ca sigur că asta se va măsura în zeci de mii de euro venituri pentru cluburi și alte stabilimente de acest fel.
Și dacă nu va fi să fie nici anul acesta și ați investit ceva bani în buncăre sau, după buget, în truse de supraviețuire, nu disperați. Rasputin a prezis că adevăratul sfârșit al lumii va avea loc pe 23 august 2013.
Scurt istoric al sfârșitului lumii
• Anul 1000 reprezintă, în „istoria” apocalipsei, punctul de cotitură. Mii de oameni și-au donat averile bisericii și s-au îndreptat către Ierusalim sau alte locuri considerate sfinte, țăranii nu au mai lucrat terenurile, deținuții au fost eliberați. Vă imaginați ce surpriză au avut când și-au dat seama că apocalipsa a fost amânată
• Anul 1843 a marcat variantele moderne ale sfârșitului lumii: șefii unor mişcări religioase au prezis date exacte pentru apocalipsă, „ajutați” de descrierile biblice ori de revelații
• În noaptea de Revelion 1899-1900 ar fi trebuit ca Pământul să-și dea ultima suflare – mai mulți americani au ieșit afară din case așteptând ca viața lor să se încheie
• Piazzi Smyth, fondatorul piramidologiei, credea că piramidele ascund mari secrete și că o nouă eră avea să înceapă în 1960
• Anul 2000 a fost de departe cel mai înspăimântător - sfârșitul venea ori de la cucerirea planetei de către extratereștri, ori de la virusul Y2K, amenințarea supremă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE