Controversatul om de afaceri,Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia. Decizia a fost luată de instanța de la Moscova. Potrivit unui comunicat al Procuraturii ruse, Platon a fost recunoscut vinovat în dosarul Laundromat, când din Federația Rusă au fost scoase, ilegal, 126 de miliarde de ruble.

„Instanța a constatat că în iunie 2013 la Moscova și Chișinău, Veaceslav Platon, împreună cu Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală cu scopul de a retrage ilegal fonduri în valută străină din Federația Rusă. Din iunie 2013 până în mai 2014, membrii comunității criminale au efectuat tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină din conturile corespondente ale mai multor organizații de credit rusești ai căror șefi făceau parte din comunitatea criminală în conturile bancare ale unui nerezident – SA Moldindconbank. În același timp, organizațiilor de credit rusești cu atribuțiile unui agent de control valutar li s-au furnizat documente care conțin informații evident false despre motivele, scopurile și scopul transferurilor. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 miliarde de ruble. Dosarul a fost judecat în lipsă. Instanța l-a găsit vinovat pe Platon pentru infracțiunile incriminate și l-a condamnat la 20 de ani de închisoare cu amendă de 2,5 milioane de ruble”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Veaceslav Platon a comentat condamnarea sa în Rusia:

„În ziua de astăzi, este un semn al „proastelor maniere” dacă nu ai vreo condamnare în Rusia sau cel puțin să nu fii dat în căutare în Rusia. Iată de ce, abordez problema din perspectivă filosofică. Cu ce nu s-ar distra un copil, important să nu plângă…”, a declarat Platon.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE