Ajutorul pentru perioada rece a anului ar putea fi integrat în mecanismul de acordare a compensațiilor la energie. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege care prevede acest lucru. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, după atribuirea gradului de vulnerabilitate energetică cetățenilor, va fi stabilit dacă ajutorul va fi inclus direct în facturile la energie sau vor fi efectuate plăți în numerar.
Autoritățile și-au propus să unifice aceste două instrumente, pentru că ambele, în esență, vizează sprijinul pentru gospodării în perioada rece a anului. Pentru a stabili gradul de vulnerabilitate, cetățenii vor trebui să se înregistreze pe aceeași platformă folosită și în sezonul rece 2022-2023.
„Pe de o parte sunt persoane care nu se încălzesc cu gaz sau cu agent termic, dar procură sursă de energie solidă și atunci ei nu pot să beneficieze de aceste compensații și în cazul dat ne-am gândit că ar fi bine și just să extindem acest ajutor pentru perioada rece a anului anume pentru aceste gospodării. Dacă vor dori să beneficieze de acest suport care este un suport monetar, nu este în factură, o să se înregistreze pe aceeași platformă pe care noi am utilizat-o anul trecut”, a menționat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.
Beneficiarilor le vor fi verificate veniturile, dar și sursa de energie pe care o consumă, pentru a li se atribui un grad de vulnerabilitate energetică. În funcție de aceasta, familiile vor primi fie compensații în factură, fie o plată monetară, care va fi oferită lunar de către Guvern, prin intermediul Casei Naționale pentru Asistență Socială. Suma nu va fi una fixă, așa cum era până acum de 700 de lei. În sezonul rece trecut, au fost achitate compensații în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de lei.