Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, a criticat proiectele de legi adoptate recent de Parlament, care se referă la sistemul financiar-bancar, informează Politik.md. Potrivit lui Negruța, deși la prima vedere autoritățile arată că vor să facă reforme, de facto acestea nu fac decât să scape anumite persoane de responsabilitate.
„Să nu uităm că acel pachet care vizează sectorul bancar în mare parte acordă confortul anumitor persoane de la urmărirea penală, în cazul abaterilor în exercitarea funcțiilor sale. Mai mult, acordă protecție celor care au fost implicați în jaful secolului sau au fost simpli observatori, decât vine să aducă regulă în sector.
Din acest punct de vedere sigur că multe lucruri pot fi împachetate frumos și bine sub egida - că aceste sunt recomandările partenerilor - în esență însă lucrurile sunt altfel și aceste modificări creează mai degrabă o zonă de confort personal cuiva, decât confort sectorului bancar per total”, a declarat Veaceslav Negruța, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
Fostul ministru s-a referit la faptul că noile legi protejează conducătorii CNPF și BNM de răspundere civilă și contravențională în perioada exercitării mandatului. De asemenea, el a menționat că în sectorul bancar e necesară o redresare, mai ales că trei bănci se află sub administrarea specială a BNM.
„Sunt alte trei bănci în supraveghere specială și acest procedeu nu are o finalitate și concluzii de rigoare. Şi există investigarea jafului secolului care deocamdată nu are nicio mișcare din partea autorităților de aici. Aceste trei subiecte deranjează enorm de mult partenerii de dezvoltare și Fondul Monetar, plus că nu avem și acele trei rapoarte de audit sau de diagnostic care au fost cerute de Banca Mondială, BERD și FMI de la autoritățile monetare și nu au fost prezentate.
Pe de altă parte, există sectorul finanțelor publice care este într-o situație deloc confortabilă și aici este un dezechilibru macroeconomic mare, veniturile nicidecum nu se corelează cu cheltuielile și angajamente, adică cu cheltuieli pe care le are Guvernul, inclusiv din cele populiste care au fost în două campanii 2014-2015 asumate de către guvernare, dar nu au acoperire financiară. Din punctul acesta de vedere sunt încă multe lucruri de făcut aici pentru a fi suficient de convingători și credibili în fața partenerilor”, a mai spus Negruța.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE