Fostul premier şi actualul preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova (UCM), Vasile Tarlev, a anunţat că a discutat cu Emil Boc un acord între formaţiunea sa şi PD-L, relatează corespondentul Agerpres. Serviciul de presă al politicianului a făcut acest anunţ după ce acum circa două săptămâni, Vasile Tarlev declara într-o conferinţă de presă că UCM a încheiat un şir de acorduri de colaborare cu mai multe partide influente din regiune şi că intenţionează să semneze astfel de documente de colaborare şi cu alte formaţiuni, inclusiv PD-L şi Partidul Social Democrat (PSD) din România.

Dacă ar încheia acordul cu partidul de la Chişinău, partidele de la guvernare din România s-ar afla într-o companie „selectă” – se vor semna acordurile de colaborare cu Partidul Rusia Unită (al premierului rus Vladimir Putin), dar şi cu Partidul Regiunilor din Ucraina, formaţiune filorusă, condusă de fostul premier Victor Ianukovici. De asemenea, este în curs de pregătire acordul cu formaţiunea de guvernare din Turcia - Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), precum şi cu unele partide din Bulgaria.

Recent, pe data de 11 martie, Vasile Tarlev s-a întâlnit cu Emil Boc la Bucureşti. „În cadrul acestei întâlniri au fost puse în discuţie probleme privind colaborarea între cele două partide. Părţile au convenit ca în cea mai apropiată perspectivă să fie semnat un acord de colaborare dintre cele două formaţiuni politice”, se arată în comunicatul de presă. Cei doi preşedinţi de partid au vorbit despre aprofundarea relaţiilor economice dintre România şi Republica Moldova, dar şi despre investiţii comune în infrastructură.

Tarlev a informat că poartă discuţii în vederea încheierii unor acorduri cu PD-L şi că este în curs de definitivare a celor cu partidul condus de Mircea Geoană (PSD). Fostul premier moldovean declara însă că, din punct de vedere doctrinar, UCM este mai compatibilă cu PSD. „Suntem în faza de negocieri şi tratative şi sperăm ca, în timpul cel mai apropiat, să semnăm un acord cu cel puţin unul dintre aceste partide, dar în caz că vom găsi puncte de tangenţă, vom semna cu ambele formaţiuni”, a declarat Tarlev, care a adăugat că „politica doctrinară a UCM este mai mult asemănătoare cu cea a PSD, dar are cel puţin 50-60% în comun şi cu PD-L”.

Chiar dacă va semna cu UCM, PSD şi-a stabilit deja că pariază pe alţi candidaţi la alegerile parlamentare din 5 aprilie: Partidul Democrat. De asemenea, este de aşteptat ca PD-L să sprijine Partidul Liberal, care la rândul lui a susţinut candidaţii PD-L la alegerile parlamentare din 30 noiembrie din România.

UCM, considerată formaţiune pro-rusă, în special după venirea lui Tarlev la conducerea formaţiunii, a anunţat în platforma sa electorală pentru parlamentarele din 5 aprilie că intenţionează să creeze în jurul Moldovei o „centură de state prietene”. Primul şi cel mai important stat prieten ar fi Rusia – UCM vrea să amplifice relaţiile de prietenie şi parteneriat strategic cu Rusia şi să participe activ la proiectele din cadrul CSI.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE