Vasile Costiuc, președintele Partidului Democrația Acasă, afirmă că autoritățile nu s-au pregătit pentru schimbarea bruscă a vremii, iar în consecință mai mulți cetățeni au avut de suferit în urma intemperiilor vremii, iar două persoane au decedat la Căușeni, blocați în nămeți. Costiuc spune că Guvernul a ignorat avertismentele metereologice și în loc să convoace de urgență CSE, pentru ca armata să intervină, a dat preferință altor priorități cu iz electoral

„Pentru a stabili cine sunt vinovați, statul trebuie să aibă instituții sănătoase care să reacționeze și să vadă cum s-a ajuns la această tragedie. Eu am vorbit cu mai mulți de la Coșcalia, unde 2 persoane au decedat în automobilul blocat sub nămeți… am vorbit cu fermieri, cu primarul, nimeni nu a știut de mașina blocată. Eu am făcut anunțul conștient fiind că se va încerca mușamalizarea. E un caz de răsunet și trebuie să urmeze demisii a acelor factori de decizie cu fișă de post pentru salvare în situații de criză… Oamenii aceia au sunat la Serviciul 112 de mai multe ori…”, a declarat Costiuc în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Politicianul a spus că pentru fiecare deces se deschide dosar penal și așteaptă să vadă care va fi finalitatea. îTotodată, el a menționat că de furtuna care urmează se cunoștea din timp, dar autoritățile nu s-au pregătit.

„Timp de 6 zile s-a anunțat că vine un ciclon arctic – tu ca ministru și prim-ministru nu feliciți primarii PAS că au câștigat alegerile, dar te pregătești pentru intemperii”, a subliniat el.

Vasile Costiuc a spus că autoritățile centrale trebuiau să contacteze autoritățile locale, să pregătească pădurarii, fermierii, gospodarii, pentru a se implica cu jeep-uri, tractoare, excavatoare și lopeți, în caz de necesitate.

„Astăzi (n.r. – 27 noiembrie), Maia Sandu trebuia să ceară demisia lui Andrei Spînu, el e prima persoană care răspunde sau chiar Prim-ministrul. Noi avem Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Mă adresez Maiei Sandu, lui Igor Grosu și lui Dorin Recean – CSE e doar pentru a plăti 4 miliarde pentru gaz, pentru a scoate partide din cursa electorală și a închide televiziuni?! CSE răspunde de securitatea fiecărui cetățean”, a subliniat politicianul.

Președintele Partidului Democrația Acasă a spus că decesul celor două persoane de la Coșcalia „este o tragedie și, ca în cazul de la aeroport, cineva trebuie să poarte răspundere”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE