Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că actualul preț de achiziție și volumele de gaz procurate anul trecut la preț ridicat nu permit o eventuală scădere a tarifului. Vadim Ceban spune că pentru a reduce tariful este necesar ca prețul mediu de achiziție să fie cel mult 550 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„După calculele noastre, prețul de la care pot fi premise pentru reducerea tarifului este 550 de dolari pentru mia de metri cubi. Acest preț de achiziție ar fi prețul de referință. Dacă prețul mediu ponderat pe an va fi mai mic de 550 de dolari, vor exista premise de revizuire a tarifului. În formula tarifului aprobat în iunie 2023 prețul de achiziție este de aproximativ 750 de dolari. Adică 750 de dolari este prețul mediu ponderat pe an. Când vom avea preț mediu de 550 de dolari, abia atunci putem vorbi de premise pentru scăderea tarifului. Totul va depinde de prețul de achiziție. Încă nu văd aceste premise”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Și ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că el nu promite a scădere a tarifului la combustibilul albastru

„Încercăm să prindem cele mai bune prețuri, dar, acum, pe piață este panică, războilul din Israel, au explodat câteva gazoducte în Europa. Ceea ce vă pot promite este că prețurile pe care le avem, acum, nu vor fi majorate, noi avem stocuri suficiente până în februarie 2024”, a spus Victor Parlicov

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE