Israelul nu a ajuns încă la un acord cu privire la modul în care să răspundă la atacul iranian din weekend, în urma căruia peste 300 de drone și rachete au fost lansate asupra teritoriului său, în prima confruntare militară directă dintre Republica Islamică și statul evreu, scrie CNN.

Israelul trebuie să găsească un echilibru între presiunea internațională de a da dovadă de reținere, pe de o parte, și căutarea unui răspuns adecvat la un atac fără precedent. Premierul Benjamin Netanyahu trebuie acum să pună în balanță apelul coaliției sale de dreapta pentru o reacție fermă și riscul de a izola și mai mult Israelul pe plan internațional prin extinderea războiului fără sprijin internațional.

Cabinetul de război al Israelului a rămas luni hotărât să răspundă la atacul Iranului pentru ceea ce Iranul afirmă că au fost represalii la un presupus atac israelian asupra unei clădiri diplomatice iraniene din Damasc, la 1 aprilie. În ciuda presiunii din partea aliaților de a nu escalada, cabinetul dezbate acum momentul și amploarea răspunsului, au declarat pentru CNN doi oficiali israelieni familiarizați cu deliberările.

Analiștii spun că Israelul are puține opțiuni, iar fiecare dintre aceste opțiuni vine cu un preț, mai ales că este deja implicat într-un război brutal de șase luni cu Hamas în Fâșia Gaza și se confruntă cu diverși militanți susținuți de Iran în regiune.

Un atac direct asupra Iranului ar crea un alt precedent. Deși se crede că Israelul a desfășurat operațiuni secrete în Iran de-a lungul anilor, vizând adesea persoane sau instalații considerate o amenințare la adresa securității sale, nu a lansat niciodată un atac militar direct asumat pe teritoriul iranian.

Alon Pinkas, un fost diplomat israelian, a declarat că este puțin probabil ca Israelul să riposteze prin lovirea directă a Iranului. Dar dacă o va face, a spus el, consecințele vor depinde de ținte. Țintele ar putea include active militare sau programul nuclear al Republicii Islamice, a spus el. „Fiecare dintre ele reprezintă un nivel diferit de escaladare”.

Un oficial israelian a declarat luni pentru CNN că printre opțiunile militare luate în considerare se numără un atac asupra unei instalații iraniene care ar trimite un mesaj Teheranului, dar ar evita să provoace victime. Oficialii israelieni recunosc că va fi un ac dificil de implementat, a adăugat oficialul.

Președintele american Joe Biden și membri de rang înalt ai echipei sale de securitate națională le-au spus omologilor lor israelieni că SUA nu vor participa la nicio acțiune ofensivă împotriva Iranului, potrivit unor oficiali americani familiarizați cu această chestiune. Biden a încercat să încadreze interceptarea cu succes de către Israel a atacului iranian ca pe o victorie majoră – sugerând că un răspuns israelian suplimentar nu este necesar.

Statele arabe, inclusiv cele care sunt prietene cu Israelul, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o potențială escaladare în urma atacului iranian. Israelul a declarat că majoritatea dronelor lansate din Iran au fost interceptate în afara spațiului său aerian. Iordania a doborât o parte dintre aceste drone și s-a confruntat cu critici în lumea arabă pentru acest gest. Aceasta a susținut că a făcut-o pentru a-și proteja cetățenii și ca răspuns la încălcări ale spațiului său aerian.

Cu toate acestea, în ciuda rolului său în protejarea Israelului, Iordania nu s-a ferit să critice guvernul Netanyahu. Într-un interviu acordat lui Becky Anderson de la CNN, ministrul iordanian de externe Ayman Safadi a părut să susțină poziția Iranului potrivit căreia atacul a fost o formă de represalii la bombardarea de către Israel a clădirii diplomatice iraniene din Damasc.

„Acum cred că presiunea este asupra Israelului să nu escaladeze și să lucreze pentru obiectivul pe care îl împărtășim cu toții, care este dezescaladarea conflictului”, a declarat luni Safadi, avertizând că Netanyahu caută o escaladare pentru a abate atenția de la războiul din Gaza.

De asemenea, Israelul a avut misiunea de a repara relațiile cu statele arabe, dintre care unele se află vizavi de Iran în Golful Persic, găzduiesc baze militare americane și au fost în trecut sub tirul grupurilor aliate cu Iranul. Aceste națiuni au jucat un joc de echilibru delicat între legăturile cu Teheranul și Israelul și sunt precaute în privința impactului unui război iraniano-israelian în toată regula asupra propriei lor stabilități și a exporturilor de petrol.

„Ultimul lucru pe care îl doresc (statele din Golf) în acest moment este o conflagrație care ar crește prețul petrolului, care ar bloca Strâmtoarea Ormuz”, a declarat Pinkas pentru CNN, referindu-se la cel mai important punct de tranzit al petrolului din lume. Relațiile cu aceste state ar putea fi afectate dacă Israelul va fi văzut ca fiind responsabil pentru o astfel de escaladare, a adăugat el.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE