Tariful pentru apă și canalizare în Chișinău ar putea să crească. O decizie în acest sens ar putea fi luată de Consiliul municipal Chișinău.

 În timp ce directorul „Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic optează pentru o majorare semnificativă a tarifului, consilierii municipali sunt mai prudenți și ar accepta o creștere mica a tarifului la apă. Actualul tarif în Chișinău este de 8.65 lei pentru apă și 2.04 lei pentru canalizare,  cel mai mic din Moldova. În Chișinău, ultima dată tariful a fost ajustat în anul 2017. Astfel, dacă ANRE va accepta solicitarea întreprinderii municipale, prețul apei în Chișinău ar putea să crească, cu cât, va decide Consiliul Municipal.

Consilierii PAS din CMC, Roman Cojuhari și Zinaida Popa, au expus poziția fracțiunii despre situația de la Apă-Canal Chișinău.

„Chișinăuienii trebuie să achite pentru apă și canalizare un tarif corect, iar tariful corect este cel care include toate costurile eligibile pentru furnizarea serviciilor calitative, dar nu și furturile făcute de Ion Ceban și oamenii puși de către acesta inclusiv nași, fini, cumetri.

ANRE a spus clar că problema de fapt nu este în metodologie, ci în șirul de încălcări a acesteia de către operatorul Apă-Canal Chișinău, care:

Nu a putut argumenta pierderile admise în rețele.

Nu a prezentat la timp, anual, solicitarea de aprobare a tarifelor.

Nu au putut prezenta documente confirmative pe un șir de cheltuieli”, au menționat consilierii PAS.

Un alt aspect problematic este încercarea Primăriei de a prelua creanțele Apă Canal față de BERD asumate în cadrul contractului semnat în anul 2013.

„Cum au fost valorificate milioanele de euro, pe care acum Ceban vrea să le pună pe spatele Chișinăuienilor nu este clar, iar Primăria refuză să vină cu un raport detaliat în care să arate orășenilor cum au fost valorificați acei bani care acum sub forma datoriei urmează să fie preluate de Primăria Chișinău.” a adăugat  consilierul PAS Zinaida Popa.

Potrivit legislației orice aprobare a tarifelor de către consiliile locale se face exclusiv cu avizul prealabil al ANRE.

Pe de altă parte primarul Capitalei Ion Ceban declară că guvernarea vrea să falimenteze Întreprinderea municipală "Apă Canal Chișinău", ca ulterior să o privatizeze, iar „prin târg deja se vorbește cine ar putea să o preia”. Ceban spune că există anumite interese față de Apă Canal care vin din direcția Guvernului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE