Voronin a evadat ca un vagabond din postul său şi lasă cea mai dramatică moştenire în urmă. Aşa a comentat vineri, 11 septembrie, prim-vice-preşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, modul în care Vladimir Voronin şi-a prezentat demisia. “La sfârşitul anului vom avea un deficit bugetar de 6 mlrd lei. Voronin lasă în urmă relaţii tensionate cu România, Ucraina şi Rusia şi un semn mare de întrebare în viaţa politică a R. Moldova”, a mai spus Urechean.
Vlad Filat consideră că faptul că Voronin nu şi-a prezentat demisia în faţa deputaţilor şi s-a rezumat să iasă cu un mesaj în faţa cetăţenilor, “nu contravine principiilor dânsului de viaţă. Îl priveşte. Oricum, după cum vedem, conduşi de interese majore faţă de “cetăţeanul R. Moldova”, prim-miniştri, miniştri, şefi de departamente, migrează în masă din funcţiile de conducere undeva probabil unde le este mai cald şi au mai puţină responsabilitate”. În acest sens, crede Filat, “se doreşte lăsarea unui haos în urma lor şi noi trebuie rapid să asigurăm R. Moldova cu o guvernare”.
Marian Lupu a evitat să facă remarci negative la adresa lui Vladimir Voronin menţionând doar că “este salutabil că Vladimir Voronin şi-a prezentat demisia şi astfel vom putea forma echipa de guvernare”.
Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, consideră că odată cu demisia lui Voronin, urmează “să începem să trăim altfel, să gândim altfel, să ne împăcăm cu ideea că funcţia nu este veşnică”. Totodată, Mihai Ghimpu regretă că R. Moldova a avut o conducere comunistă care şi-a încheiat mandatul fără a respecta voinţa alegătorului şi Constituţia. “Este o ruşine pentru noi că şi doamna prim-ministru a fugit de prezentarea demisiei Guvernului fiindcă este reposnabilă de Guvern, la fel şi preşedintele republicii şi-a dat demisia printr-un demers. Corect era să vină amândoi în faţa Parlamentului şi să se producă evenimentul aşa ca în toată lumea”, a conchis Mihai Ghimpu.