Suspendarea taxelor de import, a contingentelor și a măsurilor de protecție comercială pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană – cunoscute sub numele de măsuri comerciale autonome (ATM) – rămâne în vigoare pentru încă un an, a anunțat Comisia Europeană .

Liberalizarea comerțului cu Ucraina au avut un efect pozitiv asupra comerțului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, ATM-urile au asigurat menținerea fluxurilor comerciale dinspre Ucraina către UE în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război și în ciudate tendinței generale de scădere puternică a schimburilor comerciale ale Ucrainei în general.

Unilaterale și de natură temporară, ATM-urile extins în mod semnificativ domeniul de aplicare a liberalizărilor tarifare în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor și contingentelor restante, precum și a taxelor pentru măsurile antidumping și de salvgardare asupra importurilor ucrainene în momentele de dificultate ale Ucrainei.

Măsurile se referă doar la patru produse agricole – grău, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – originare din Ucraina. Aceste măsuri excepționale sunt mai bine direcționate în ceea ce privește domeniul de aplicare și de asemenea, nu se vor aplica semințelor pentru însămânțare. În această activitate, aceste produse pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei. Produsele pot continua să circule sau să tranzize aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.

De ceaaltă parte, UE va elimina treptat, până la 15 septembrie 2023, preventive excepționale și temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grău, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, în temeiul măsurilor de salvgardare excepționale din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome. Domeniul de aplicare al acestor măsuri se reduce în continuare de la 17 la 6 linii tarifare pentru cele 4 produse vizate. Aceste măsuri temporare și specifice au fost adoptate din cauza blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia și cu condiția ca statele membre să nu menționeze nicio măsură restrictivă.

Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanțele excepționale ale blocajelor logistice grave și ale capacităților limitate de depozitare a cerealelor înainte de sezonul de recoltare, înregistrate în cinci state membre. Așa cum sa convenit, a fost creată sau platformă comună de coordonare pentru a coordona eforturile, Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei, și Comisiei ale Ucrainei, în scopul dezvoltării fluxului comercial dintre Unii și Ucraina, inclusiv a tranzitului de produse agricole. de-a lungul coridoarelor.

În cazul în care tranzitul de mărfuri ucrainene este împiedicat de cerințe excesive de împovărătoare în unul sau mai multe dintre cele cinci state membre, Comisia va reevalua dacă mai există condiții de fond pentru impunerea acestor măsuri preventive.

Aceste măsuri excepționale și temporare respectă pe deplin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a păstra capacitatea de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni lumea și a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în fața provocărilor reprezentate. de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a civililor săi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE