Discuția, de astăzi, a fermierilor cu premierul Dorin Recean nu s-a încheiat cu un rezultat bun pentru oamenii gliei. Aceștia spun că premierul nu a fost de acord cu revendicările lor și a refuzat să semneze documentul prin care să realizeze măcar o parte din revendicări

 „Am auzit din nou mai multe promisiuni foarte generale pentru perioada nedeterminată, pe când marea majoritate a fermierilor mici și mijlocii riscă să falimenteze în următoarele 2-3 luni și au comunicat acest lucru la această ședință. În cadrul discuției, fermierii au constatat că din păcate chiar unele promisiuni mai concrete, formulate din partea autorităților încă din martie, nu sunt realizate până în prezent. Solicitarea noastră să fie semnat de către prim-ministru un Memorandum măcar cu 4 din cele 5 revendicări , cu indicarea termenelor concrete de realizare, a fost respinsă”, se menționează în comunicatul Asociației Forța Fermierilor.

 Agricultorii mai spun că nu renunță la protest și își cer scuze anticipat de la locuitorii țări pentru incomoditățile posibile de circulație.

„În situația creată, Asociația rămâne pe poziția organizării unui protest al fermierilor, care se va începe pe 7 iunie și în care vor participa agricultorii cu tehnica agricolă, care reprezintă aproape toate raioanele țării. La prima etapă vom avea manifestații în teritoriu. Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în capitală. Revendicările rămân aceleași, formulate în Declarația din 17 mai 2023, adică:

-Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);

- Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grăului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

- Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

- Achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

- Modificarea (cu intrare în vigoare pănă la 10 iunie 2023) legii  cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program pănă la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

„Reiterăm poziția organizației precum că protestul poartă caracter exclusiv economic și cerem toate forțele politice, în special grupările politico-criminale, să stea departe de protestul nostru. Vom apela imediat la poliție în vederea identificării provocatorilor politici și menținerea ordinii publice.

Totodată, anticipat cerem scuze locuitorilor țării pentru incomodități posibile de circulație pe traseele naționale în perioada protestelor. Dar nu mai putem răbda. Cuțitul a ajuns la os”, a menționat Asociația.

Imediat după întâlnire ministrul Vladimir Bolea a declarat că Guvernul monitorizează fluxul importurilor de cereale din Ucraina, iar problema pentru fermieri nu sunt importurile pentru că Moldova este o țară exportatoare și nu importatoare de cereale.

„Noi am început să monitorizăm importurile de la 1 ianuarie avem

rapiță zero importuri

floarea soarelui zero importuri

1400 de tone de porumb

puțin peste 100 de tone de grâu, dar vă spun că Moldova nu este țară importatoare de cereale iar problema pentru fermieri este exportul de cereale în acele state unde ajung și cerealele din Ucraina cum ar fi România sau Turcia”, a spus Vladimir Bolea.

Și premierul Recean a venit cu un comentariu după discuțiile cu fermierii El a spus că an de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova. În 2023, fondul de subvenționare este de 1,6 miliarde de lei. Acești bani se acordă pentru proiecte de dezvoltare, eficiență energetică, investiții în echipamente.

„Și la rectificarea bugetară din vara curentă acest fond e printre beneficiarii unor creșteri. Guvernul reprezintă interesele tuturor cetățenilor. Și ale consumatorilor care plătesc prețul produselor alimentare, și ale fermierilor care primesc returnări de TVA (433 de milioane de lei doar în 2023), dar și ale gospodăriilor mici țărănești, ale afacerilor de familie și ale companiilor agricole mici, care la fel pot și trebuie să beneficieze de subvenții. Negocierea unui echilibru între interesele tuturor cetățenilor este un proces complex, iar capacitatea de a discuta și de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”, a menționat Recean

Anterior, Asociația Forța Fermierilor a protestat și la Bruxelles de rând cu fermierii din mai multe state europene unde a cerut intervenția urgentă din partea statului la problemele din agricultură

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE