Un monument al victimelor deportărilor comuniste va fi ridicat până la sfărşitul anului în Scuarul Gării Feroviare. Monumentul va atinge 10 metri în lungimr şi 2 metri în înălţime. Lucrarea va fi executată din bronz. Autorul lucrării, artistul plastic Iurie Platon susţine că lucrarea necesită un efort considerabil.
Proiectul este o lucrare alegorică, ce reprezintă un tren care devine al durerii, al suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar până la sfârşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucaţi de metal, roţi, uşi, geamuri etc. 
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că sculptura denotă aspectul masiv al nimicirii, al mutilării oamenilor, care după o viaţă normală au ajuns să fie distruşi, s-au contopit cu metalul, cu piesele trenului ce-i duce în Siberia.
„Fenomenul deportărilor este îngrozitor, de ordinea holocaustului, genocidului”, a spus academicianul Mihai Cimpoi, care a făcut parte din comisia de jurizare a poiectelor propuse pentru concurs. El a sugerat că pentru a da o dimensiune acestei tragedii, să fie înscrisă pe ziduri lista familiilor deportate în anii 1941 – 1949.
Viceprimarul Nistor Grozavu a precizat că în zidul sculpturii sunt prevăzute nişe, pentru a putea aprinde lumânări în memoria celor deportaţi. La rândul său, istoricul Gheorghe Palade, preşedintele Asociţiei Istoricilor din Moldova a propus înscrierea pe postament a unei fraze, mărturia unei familii, de exemplu, dar care să exprime groaza întregii tragedii, a tuturor celor care au fost deportaţi.
Amintim că la 6 iulie 2010 se împlinesc 61 de ani de la deportările în Siberia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE