Medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore, pentru corupere pasivă.

Potrivit denunțătorului, medicul-șef ar fi pretins 7000 de lei pentru acordarea serviciilor medicale calitative și asigurarea unei nașteri asistate corespunzător soției acestuia.

„La data de 19 noiembrie 2023, angajații DGT Nord a CNA în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Bălți l-au reținut în flagrant pe medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți din cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți în momentul transmiterii ultimei tranșe de bani în sumă de 5000 lei”, se menționează într-un comunicat al CNA. În prezent, bănuitul se află în izolator, fiind reținut pentru 72 ore.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a avut o reacție pe acest caz. Ea scris că e timpul de renunțat la o așa rușine pentru sistem și a încurajat pacienții să nu plătească, să nu le fie frică, să declare și să raportezedespre asemenea cazuri

Condamnăm orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical - condiționată, pasivă, sub formă de mulțumiri. Transmit permanent aceste mesaje și în sistemul medical, și în spațiul public din prima zi de mandat, deschis și transparent. Procurăm și instalăm echipamente, efectuăm reparații capitale, în ultimii ani s-au majorat și se vor mai majora salariile. Spitalele se schimbă la față cu fiecare zi. E timpul de renunțat la o așa rușine pentru sistem - a scoate zece piei de pe prieteni, concitadini, consăteni, vecini, colegi. Ne dorim în Europa, dar cu practici vechi, cam așa se primește. Încurajez pacienții să nu plătească, să nu le fie frică, să declare, să raporteze.

Pentru cei care continuă cu obiceiurile lor urâte - îmi pare rău, dar până la urmă, nu veți putea evita întâlnirea cu ofițerii CNA, aceasta trebuie să fie clar. Sistemul de sănătate e al oamenilor și pentru oameni și va deveni pe final un sistem nu doar de sănătate, ci și sănătos”, a scris Nemerenco.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE