Procuratura Anticorupţie anunţă despre finalizarea urmăririi penale şi trimiterea în instanţa de judecată a cauzei penale privind învinuirea unui judecător de pronunţare cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, informează Politik.md.
Procurorii au constatat că învinuitul, exercitând atribuțiile de judecător de instrucţie la judecătoria Orhei, a examinat cu mai multe abateri de la lege plângerea unui agent economic. Astfel, ignorând prevederile legii, care stipulează expres că„plângerea se examinează de către judecătorul de instrucţie în termen de 10 zile”, magistratul a examinat petiţia într-un termen ce depăşeşte 5 luni.
În cadrul urmăririi penale, s-a mai constatat că iniţial, prin dispozitivul încheierii, magistratul a respins integral plângerea agentului economic privind anularea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale şi clasarea procesului penal. Ulterior însă, în varianta finală scrisă a actului judecătoresc, magistratul a admis parţial plângerea petiţionarului, declarând nule ordonanţa de refuz în pornirea urmăririi penale şi ordonanţa de respingere a plângerii petiţionarului, adoptate de procuratură, stabilind că încheierea este irevocabilă de la data pronunţării.
Prin acţiunile sale intenţionate, judecătorul a emis o încheiere contrară legii, infracţiune prevăzută de Codul penal. Pentru comiterea unei asemenea infracţiuni, legislaţia prevede o pedeapsă sub formă de amendă în sumă de până la 16 000 de lei sau închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
Săptămâna trecută, un alt judecător a ajuns pe banca acuzaţilor, împreună cu patru angajaţi ai instanţei, sub acuzații de fals în acte publice şi gestionare frauduloasă a programului de distribuire aleatorie a dosarelor.