Eurodeputatul român Cristian Buşoi a solicitat preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, crearea de condiţii egale pentru un mediu economic concurenţial.
„În acest moment, în Republica Moldova, putem vorbi despre o discriminare a producătorilor români, dar şi moldoveni, în raport cu firmele ruseşti şi ucrainene", a declarat Critsian Buşoi, în cadrul audierilor în cadrul Parlamentului European.
O delegaţie importantă a Republicii Moldova a fost prezentă săptămâna aceasta timp de mai multe zile la audieri în cadrul Parlamentului European, în prima vizită oficială făcută de executivul de la Chişinău după preluarea puterii.
În opinia lui Buşoi, de la instaurarea regimului comunist, mediul a fost mai degrabă ostil faţă de firmele româneşti.
"S-au introdus taxe vamale care i-au scos, practic, pe agenţii economici români din competiţie, în timp ce faţă de Ucraina n-a existat niciun fel de protecţie”, a explicat Cristian Buşoi.
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, audiat în cadrul Comisiei de cooperare parlamentară UE - Republica Moldova, a răspuns întrebărilor europarlamentarilor despre schimbările de viziune ale noii administraţii. Deputatul român a ţinut să evidenţieze diferenţele majore în legislaţia Republicii Moldova cu privire la taxele şi impozitele percepute investitorilor din România, diferenţe care trebuie eliminate.
 „Cred că, odată deschise graniţele şi eliminate vizele, ar trebui să se producă o mişcare economică importantă. Ar trebui încurajaţi investitorii prin schimbarea politicilor economice din Republica Moldova. Eu văd această relaxare fiscală ca pe o măsură firească care decurge din schimbările politice - prin eliminarea vizelor pentru români. Cred că multe firme ar trebui stimulate, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin strategii de încurajare a investiţiilor”, a mai spus Buşoi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE